9 korakov: Pravilno zaporedje nanosa izdelkov za nego kože

ByAnja Kadič

16. maja, 2024 , ,
Foto: Freepik

Izdelki za nego kože: To je pravilni vrstni red nanosa

Nega kože je pogosto prezrta ali izvedena brez pravega znanja o tem, kako najbolj učinkovito uporabiti izdelke, ki jih imamo. Dr. Mitchel P. Goldman, priznani dermatolog in pionir na področju kozmetične dermatologije, poudarja pomen pravilnega vrstnega reda uporabe izdelkov za nego kože, da se zagotovi maksimalna absorpcija aktivnih sestavin.

Temeljno pravilo: od najlažjega do najtežjega

Ključno pravilo v negi kože je nanašanje izdelkov od najtanjše do najgostejše konsistence. Tako se lažje formulacije, kot so serumi ali esence, ki pogosto vsebujejo visoke koncentracije aktivnih sestavin, najprej vpijejo. Nato sledijo kreme ali olja, ki so gostejša in služijo kot ‘zaklep’ za prej nanesešene izdelke. Dr. Goldman pojasnjuje, da ta metoda ne samo da spodbuja boljšo absorpcijo, temveč tudi preprečuje okluzijo. Okluzija je stanje, ko debelejši izdelki preprečujejo prodor sestavin v kožo, kar ovira njihovo učinkovitost.

Minimalistična nega za maksimalne rezultate

Ni potrebno slediti zapletenim desetstopenjskim režimom, ki jih pogosto vidimo v medijskih prikazih. Začetna in učinkovita nega kože vključuje tri osnovne korake: čistilo, vlažilna krema in zaščitni faktor. To trio zagotavlja, da je koža čista, hidrirana in zaščitena pred škodljivimi UV-žarki. Prav tako, manj izdelkov pomeni manj možnosti za draženje, še posebej pri občutljivi koži.

Korak 1: Čiščenje

Prvi korak v vsaki rutini nege kože je čiščenje. Ta korak odstrani umazanijo, olje in druge nečistoče, ki se čez dan naberejo na koži. Dr. Goldman priporoča uporabo nežnih čistil, ki ne vsebujejo alkohola in niso abrazivna, saj ohranjajo naravno zaščitno pregrado kože. Za suho kožo priporoča čistila s ceramidi, glicerinom, hialuronsko kislino ali aloe vero. Za tiste z mastno kožo pa so bolj primerni izdelki, ki vsebujejo benzoil peroksid, glikolno kislino, salicilno kislino ali olje čajevca, ki pomagajo nadzirati maščobo in preprečevati akne.

Korak 2: Toner

Toner ni nujen korak, vendar lahko dodatno izboljša učinkovitost nadaljnjih izdelkov z odstranjevanjem preostale maščobe in umazanije. Prav tako lahko pomaga uravnavati pH kože in preprečevati izbruhe aken. Dr. Goldman svetuje izbiro tonikov z vlažilnimi lastnostmi, kot sta hialuronska kislina ali rožna voda, za suho kožo. Za mastno in k aknam nagnjeno kožo pa so primernejši toniki z adstringentnimi lastnostmi, kot sta salicilna kislina ali hamamelis.

Korak 3: Zdravljenje madežev

Točkovni tretmaji so nepogrešljivi, ko gre za ciljno obravnavo specifičnih težav, kot so mozolji ali temne lise. Goldman poudarja, da je optimalno te izdelke nanesti takoj po čiščenju ali toniranju. Točkovni tretmaji običajno vsebujejo močne aktivne sestavine, kot sta benzoil peroksid ali salicilna kislina za boj proti aknam, in hidrokinon ali kojična kislina za obravnavo temnih madežev. Njihova učinkovitost je največja, ko so nanešeni na čisto in pripravljeno kožo, saj to omogoča globlji prodor in hitrejše delovanje.

Korak 4: Serumi

Serumi so formulirani z visoko koncentracijo aktivnih sestavin in so zasnovani za hitro absorpcijo. Goldman izpostavlja, da so serumi ključni za izboljšanje hidracije, posvetlitev kože in obravnavo drugih specifičnih težav, kot so staranje in akne. Pomembne sestavine v serumih vključujejo vitamin C za posvetlitev in zmanjšanje gub, niacinamid za uravnoteženje maščobe in zmanjšanje por, ter alfa hidroksi kisline, kot sta glikolna in mlečna kislina, ki pomagajo pri hidraciji in eksfoliaciji. Pri nanosu je pomembno uporabiti majhno količino in serum nežno vtapkati v kožo za maksimalno absorpcijo.

Previdnost pri mešanju aktivnih sestavin

Goldman opozarja na potencialne pasti pri kombiniranju določenih aktivnih sestavin. Na primer, retinol je lahko premočan v kombinaciji z alfa ali beta hidroksi kislinami, kar lahko vodi do prekomernega sušenja ali draženja kože. Prav tako je znano, da mešanje vitamina C z niacinamidom lahko zmanjša učinkovitost obeh sestavin. Pri kombiniranju tretmajev je vedno priporočljivo posvetovanje z dermatologom, da se zagotovi varna in učinkovita uporaba.

Korak 5: Retinol in drugi retinoidi

Retinoidi, vključno z retinolom, so znani po svoji sposobnosti stimuliranja celične obnove in povečanja proizvodnje kolagena, kar prinaša koristi v boju proti staranju in aknam. Goldman priporoča, da se retinoidi nanesejo po serumih, saj so pogosto gostejši in okluzivni, kar omogoča, da aktivne sestavine v serumih najprej prodrejo v kožo. Uporaba retinoidov zahteva posebno previdnost, saj lahko povečajo občutljivost kože na sonce. Priporočljivo je začeti z majhnimi količinami in postopno povečevati uporabo, ob tem pa retinoide uporabljati samo zvečer.

Korak 6: Krema za oči

Krema za oči je namenjena posebno občutljivi koži okoli oči, ki je nagnjena k hitrejšemu staranju in poškodbam zaradi sonca. Goldman svetuje, da se kreme za oči nanašajo po serumu ali retinolu, saj njihova gosta tekstura omogoča, da delujejo kot zapora, ki pomaga učinkovinam v prejšnjih izdelkih, da bolje prodrejo v kožo. Pri izbiri kreme za oči je priporočljivo izbrati izdelke, ki vsebujejo peptide, antioksidante, kot so vitamin C ali ekstrakt zelenega čaja, in SPF, ki ščiti pred soncem. Za nočno nego pa so primernejše sestavine kot retinol, niacinamid ali hialuronska kislina.

Korak 7: Vlažilna krema

Vlažilne kreme so zasnovane tako, da povečajo vsebnost vode v koži in okrepijo kožno pregrado. Goldman opozarja, da vlažilne kreme zaradi svoje gostote lahko preprečijo popolno absorpcijo tanjših izdelkov, kot so serumi. Vlažilne kreme je treba uporabiti po lažjih izdelkih in so ključne za ohranjanje hidracije, še posebej po čiščenju. Za suho kožo priporoča izdelke s ceramidi, glicerinom ali karitejevim maslom, medtem ko naj bi mastna koža uporabljala nekomedogene formule.

Korak 8: Olja za obraz

Olja za obraz zagotavljajo dodatno hidracijo in morajo biti nanešena po vlažilnih kremah. Goldman pojasnjuje, da olja za obraz zaradi svoje goste konsistence ustvarjajo oviro, ki lahko prepreči, da bi vlažilne kreme popolnoma prodrle v kožo. Predlaga uporabo olj, bogatih z maščobnimi kislinami, kot so arganovo, kokosovo ali avokadovo olje, za prehrano in hidracijo. Olje kamilice in šipka sta primerna za pomirjanje razdražene kože, lažja olja, kot sta jojobino in olje grozdnih pečk, pa pomagajo uravnavati proizvodnjo olja.

Korak 9: Krema za sončenje

Krema za sončenje je zadnji korak v vsakodnevni rutini nege kože in je nujna za zaščito kože pred škodljivimi UV-žarki, ki povzročajo kožnega raka in prezgodnje staranje. Ameriška akademija za dermatologijo priporoča uporabo kreme za sončenje s širokim spektrom in SPF 30 ali več. Goldman poudarja, da kemične kreme za sončenje potrebujejo približno 15 minut, da se vpijejo, medtem ko mineralne kreme delujejo takoj. Kremo je treba nanesti na vse izpostavljene dele telesa in jo obnavljati vsaki dve uri ali po potrebi.

Pomen pravilnega zaporedja

Goldman zaključuje z razlago, zakaj je pravilno zaporedje nanašanja izdelkov tako pomembno. Izdelki se najbolje absorbirajo, ko so nanešeni od najlažjega do najtežjega, kar omogoča maksimalno absorpcijo aktivnih sestavin. Poleg tega pravilno zaporedje pripomore k ohranjanju pH ravnovesja kože, kar je še posebej pomembno za izdelke, kot so kemični pilingi ali aktivne sestavine, ki zahtevajo določeno pH okolje za optimalno delovanje. Pravilna nega po plasteh zagotavlja, da vsak izdelek deluje kot mora, in podpira zdravje in videz kože.

[Vir: Health]; Portal24; Foto: Freepik