ADAC Test 2023: To so najboljše zimske pnevmatike

Vsako leto se strokovnjaki in ljubitelji avtomobilov nestrpno pripravljajo na rezultate testa zimskih pnevmatik, ki ga organizira ADAC. Letošnji test, je prinesel nekaj pomembnih novosti in presenečenj.

Zakaj je test pomemben?

Za mnoge voznike je izbira pravih zimskih pnevmatik ključnega pomena za varnost in učinkovitost vožnje v zimskih mesecih. Test ADAC nudi pregleden in nepristranski vpogled v zmogljivost različnih pnevmatik na trgu, kar pomaga pri odločitvi o nakupu.

Poudarek na premium znamkah

Letos so posebej izstopale premium znamke, kot so Continental, Dunlop, Goodyear in Michelin. Te znamke so pokazale, da se njihova dolga tradicija in nenehne inovacije odražajo v kakovosti izdelkov.

Rezultati velikosti 225/45 R17 (za terenska vozila srednjega razreda):

Dobro: Med štirimi pnevmatikami je Continental WinterContact TS870 navdušil v skoraj vseh kategorijah, predvsem pa glede varnosti vožnje in okoljskega odtisa.


Zadovoljivo: Med enajstimi pnevmatikami so bile nekatere boljše pri okoljski učinkovitosti, druge pa so se izkazale na različnih podlagah, nekatere pa so imele slabosti na suhih ali mokrih cestah.


Slabo: Kormoran SNOW se je kljub svoji izjemni zmogljivosti na snegu izkazal za nesprejemljivega na suhih in mokrih cestah.


Rezultati velikosti 205/60 R16 (za vozila kompaktnega razreda):

Dobro: Sedem pnevmatik je dobilo to oceno. Štiri med njimi – Dunlop Winter Sport 5, Michelin Alpin 6, Goodyear UltraGrip 9+ in Continental WinterContact TS870 P – so se izkazale v vseh kategorijah.


Zadovoljivo: Sedem pnevmatik je bilo ocenjenih kot zadovoljive, pri čemer so se mnoge izkazale z odlično okoljsko učinkovitostjo.


Slabo: Lassa Snoways 4 in Austone Athena SP 901 pnevmatike so imele težave predvsem pri varnosti vožnje, pri čemer je Lassa pokazala slabosti na zasneženih cestah, Austone pa je imel težave na mokrih cestah.


Spremenjena metodologija ocenjevanja

Velika novost letošnjega testa je bila spremenjena metodologija ocenjevanja. Testi varnosti zdaj predstavljajo 70 odstotkov skupne ocene, medtem ko okoljska uravnoteženost predstavlja 30 odstotkov. To poudarja pomen varnosti pri vožnji, hkrati pa ne zanemarja vpliva pnevmatik na okolje.

Rezultati letošnjega testa ADAC ponujajo dragocen vpogled v zmogljivost zimskih pnevmatik na trgu. Ne glede na to, ali iščete najboljšo varnost, okoljsko učinkovitost ali kombinacijo obeh, je pomembno, da se seznanite z rezultati in jih upoštevate pri svoji naslednji izbiri.

vir Foto: Unsplash Portal24