Afera Litijska: Večina ključne dokumentacije za nakup stavbe ponarejena

Sporna stavba na Litijski [Foto: Zajem zaslona]

Afera Litijska: Večina ključne dokumentacije za nakup stavbe ponarejena

Revizijsko poročilo o spornem nakupu stavbe na Litijski cesti v Ljubljani, ki ga je pripravila Suzana Hötzl, zaposlena na ministrstvu za pravosodje, je razkrilo številne nepravilnosti in povzročilo burne odzive iz finančnega ministrstva ter kabineta predsednika vlade. Poročilo izpostavlja obtožbe o nezakoniti prerazporeditvi proračunskih sredstev, ki poleg nekdanje pravosodne ministrice Dominike Švarc Pipan bremenijo tudi finančno ministrstvo in kabinet premierja.

Odzivi vpletenih so enotni: trdijo, da poročila ne poznajo, saj pri njegovi pripravi niso imeli možnosti sodelovati. Revizorka Hötzl naj številnim ne bi poslala osnutka poročila. Prav tako ni čakala na njihove pripombe. Nekdanja ministrica Švarc Pipan je za TV Slovenija potrdila, da je bila tudi ona izključena iz postopka.

Kabinet predsednika vlade odločno zavrača vpletenost premierja v postopek

Kabinet predsednika vlade odločno zavrača vpletenost premierja v postopek nakupa. Dodali so, da je bila Hötzl ves čas seznanjena s postopkom nakupa, a se ni odzvala, da bi zavarovala javni interes. Podobno stališče zavzema finančno ministrstvo. Ministrstvo trdi, da jih revizorka ni pozvala k opredelitvi glede trditev v poročilu, kar naj bi bilo v nasprotju s pravili revizijske stroke. Prav tako izpostavljajo možen konflikt interesov. Hötzl je na ministrstvo namreč prišla s finančne uprave, podobno kot pred njo Simon Starček in Uroš Gojkovič.

Ministrstvo za finance ostro zavrača očitke o nezakoniti prerazporeditvi sredstev. Na ministrstvu dodajajo, da je takšna ocena v pristojnosti organov pregona in sodišč. Poudarjajo, da ravnajo enako v vseh primerih prerazporeditve sredstev.

Večina ključne dokumentacije za nakup stavbe ponarejena

TV Slovenija je pridobila odredbo Okrožnega sodišča v Ljubljani, ki razkriva, da je bila večina ključne dokumentacije za nakup stavbe ponarejena. Odredba za preiskavo hišnih, poslovnih in drugih prostorov navaja, da so Uroš Gojkovič, Simon Starček in še drugi neugotovljeni storilci osumljeni zlorabe položaja pri pridobivanju protipravne premoženjske koristi. Osumljeni so tudi povzročanja premoženjske škode. Vežnaver je stavbo že leta 2022 neuspešno prodajal za 4,35 milijona evrov. Slednje namiguje, da tržna vrednost stavbe konec leta 2023 ne presega tega zneska.

Odredba sodišča ugotavlja tudi poškodovanost notranjih prostorov stavbe, kar je potrdil cenilec Anton Rigler. Stanje stavbe je po njegovih besedah slabše, kot je navedeno v investicijskem programu. Gojkovič in Starček naj bi izrabila svojo moč, da bi pomagala Vežnaverju, s čimer sta oškodovala državo. Dokument sumi na sistemsko korupcijo, saj so osumljeni izkoristili ministrstvo za dosego lastnih ciljev.

Rigler izpustil ključne podatke o uporabni površini stavbe

Rigler naj bi po navodilih Vežnaverja izdelal poročilo o vrednosti nepremičninskih pravic, kjer je izpustil ključne podatke o uporabni površini stavbe. Direktorica družbe Biro Malinger, Tina Malinger, je po Vežnaverjevih navodilih ponaredila energetsko izkaznico, kar je privedlo do lažnih podatkov o energetski učinkovitosti stavbe.

Revizorka Suzana Hötzl je zapisala, da brez njenega dovoljenja poročilo ne sme v javnost, kar je povzročilo dodatne zaplete. Ministrica za pravosodje Andreja Katič je že naročila, da se poročilo spremeni v javni dokument, kar naj bi se zgodilo v prihodnjih dneh. Ministrstvo pa se sooča tudi z notranjimi težavami, saj nekateri zaposleni zaradi medijskega poročanja zahtevajo zaščito z domnevo nedolžnosti, je dodal Šuligoj.

[Vir: MMC RTV SLO]; Portal24; Foto: Zajem zaslona