Agrokemična podjetja prikrivala študije o škodljivosti pesticidov pred organi EU-ja

Analiza švedskih raziskovalcev je pokazala, da več velikih agrokemičnih podjetij ni razkrilo študij o škodljivih učinkih nekaterih sestavin pesticidov na razvoj možganov organom EU-ja. Štiri od devetih spornih sestavin pesticidov so že umaknjeni s trga.

Raziskovalci so primerjali študije, ki jih je podjetje predlagalo ameriškim regulatorjem, s tistimi, ki so jih prejeli evropski regulatorji. Francoska tiskovna agencija AFP je povzela raziskavo, ki je med drugim vključevala sodelovanje Stockholmske univerze. Agrokemična podjetja so ameriškim agencijam za varstvo okolja posredovala rezultate 35 študij o kemičnih spojinah pesticidov. Študije so bile izvedene med letoma 1993 in 2015. Vendar rezultatov devetih od teh študij niso posredovali organom EU-ja.

Študije so bile izvedene na brejih podganah, pri čemer so jih preverili, ali imajo potomce podgan, izpostavljenih škodljivim sestavinam pesticidov, razvojne težave. Izkazalo se je, da potomci trpijo zaradi zmanjšanega pridobivanja telesne mase, zapoznelega splošnega zorenja in zaradi motoričnih spretnosti.

Štiri od devetih spornih sestavin pesticidov, tako da so bile umaknjene s trga EU-ja, medtem ko štiri trenutno še vedno analizirajo.

V odzivu na te očitke sta nemška družba Bayer in švicarski Syngenta, ki sta naročnici večine omenjenih študij, zavrnili vse obtožbe. Poudarili so, da spoštujejo vse regulativne zahteve, ki pa se uporabljajo od preteklosti. Strožja zakonodaja, ki zahteva razkritje vseh študij o varnostnih vidikih izdelkov, velja šele od leta 2021.

vir Foto: Wikimedia Portal24