Airbnb uvaja prepoved notranjih varnostnih kamer

ByAnja Kadič

12. marca, 2024 ,
Foto: Freepik

Airbnb uvaja prepoved notranjih varnostnih kamer

Airbnb, priljubljena spletna platforma za oddajo in najem počitniških nepremičnin, je napovedala novo politiko, ki bo z 30. aprilom prepovedala uporabo notranjih varnostnih kamer v vseh svojih najemnih objektih. Poteza predstavlja poenostavitev in posodobitev trenutnih pravilnikov podjetja v odziv na skrbi glede zasebnosti gostov. Juniper Downs, Airbnbjev vodja politike skupnosti in partnerstev, je pojasnil, da so se za to odločitev odločili po temeljitem posvetovanju z gosti, gostitelji in strokovnjaki za zasebnost. Cilj je zagotoviti, da pravilniki platforme ustrezajo potrebam in pričakovanjem njihove globalne skupnosti. “Še naprej bomo iskali povratne informacije, da bi zagotovili, da naši pravilniki delujejo za našo globalno skupnost,” je dodal Downs.

Večina najemnih objektov na Airbnbju trenutno ne poroča o uporabi varnostnih kamer, zato pričakujejo, da bo nova politika vplivala le na manjši delež gostiteljev. Do sedaj so bili gostitelji pod določenimi pogoji dovoljeni uporabljati varnostne kamere v skupnih prostorih, kot so hodniki in dnevne sobe, pod pogojem, da so te naprave bile jasno vidne in napovedane v opisih nepremičnin. Kamere so bile v zasebnih prostorih, kot so spalnice in kopalnice, že prej strogo prepovedane.

Številne pritožbe

Povod za spremembo politike so bile tudi številne pritožbe uporabnikov in nekaj visokoprofilnih incidentov, ki so pritegnili pozornost javnosti in medijev. Eden takšnih primerov je bil kitajski par na medenih tednih, ki je viralno delil svojo neprijetno izkušnjo z najdeno kamero v svoji Airbnb nepremičnini v Maleziji.

Airbnb s to spremembo želi okrepiti nadzor gostiteljev nad varnostjo svojih nepremičnin, ne da bi to škodilo zasebnosti gostov. Nova politika sicer ne prepoveduje uporabe kamer na zvoncih in monitorjev za hrup, ki merijo decibele, vendar te naprave ne smejo biti usmerjene v notranjost objektov ali nadzorovati zasebne zunanje prostore, kot so prhe ali savne. Gostitelji bodo morali prav tako pred rezervacijo gostu razkriti prisotnost zunanjih kamer in naprav za nadzor hrupa.

[Vir: Euronews]; Portal24; Foto: Freepik