Avstralski protimonopolni zakonodajalec je proti Airbnb Inc vložil tožbo. Spletno mesto za souporabo nastanitev je obtoženo, da zavaja uporabnike in, da ti za bivanje plačajo več, kot je bilo oglaševano. Nadzor nad globalnimi tehnološkimi platformami pa je tako razširjen.

Od leta 2018 do 2021 je Airbnb s sedežem v San Franciscu oglaševal in zaračunaval cene sob v ameriških dolarjih. Pri tem ni navedel zneska v avstralskih dolarjih, ki so višje je v sredo zapisala avstralska komisija za konkurenco in potrošnike (ACCC) .

Airbnb je vračilo kupnine uporabnikom, ki so se pritožili, da so zavedeni zavrnil. Obrazložili so, da so se odločili za ogled tečajev v ameriških dolarjih. ACCC  je tudi to zapisal in dodal, da je podjetje zavrnilo tudi vračilo pristojbin za pretvorbo valut. Saj, da so bile v pristojnosti bank.

Avstralski dolar je v času, ki ga zajema tožba, bil v povprečju vreden 72 ameriških centov. To pomeni, da bi stranka za najem nastanitve, ki je oglaševana za 500 dolarjev, plačala približno 700 avstralskih dolarjev plus provizije v tuji valuti.

V tožbi ACCC navaja, da bo imel Airbnb nepošteno korist pred konkurenti, ker so bile navedene cene napačne in zavajajoče. Zaradi česar so bile nastanitve, ki so na voljo na platformi, videti privlačnejše.

Tožba postavlja Airbnb v družbo več odmevnih tarč protimonopolnega regulatorja, ki želi obvladati moč velikih tehnoloških podjetij, vključno s Facebookom Meta Platforms Inc in Google Alphabet Inc glede licenc za vsebino.

Vir: Reuters

Foto:

By A.K.

Komentar: