Ajurvedska dieta: Prilagajanje prehrane glede na došo

Ajurvedska dieta je sestavni del ajurvede in se izvaja že tisočletja. Ajurveda je najstarejši znani sistem naravne medicine, ki izvira iz Indije. Temelji na filozofiji ravnovesja med umom, duhom in telesom za preprečevanje bolezni ter ohranjanje zdravja. Ajurveda ima danes v sodobnem pristopu k zdravju pomembno vlogo, saj predstavlja holističen način življenja, ki vključuje prehrano, zelišča, tretmaje in spremembe življenjskega sloga. Spoznajmo osnovne prehranske smernice za posamezne doše in kako lahko z ajurvedsko prehrano dosežemo notranje ravnovesje.

Osnove ajurvede in doše

Ajurveda se osredotoča na treh osnovnih biofizioloških energijah, znanih kot doše – Vata, Pitta in Kapha. Vsaka doša ima svoje značilnosti, ki vplivajo na fizične in psihološke lastnosti posameznika. Za optimalno zdravje je ključno ohranjati ravnovesje med došami in pri tem pomaga tudi ajurvedska dieta.

Vata doša (zračni tip)

Vata je povezana z gibanjem. Predstavlja dinamično silo, odgovorno za vse v telesu, kar ni statično, kot so dihanje, čustva, pretok krvi itd. Nekatere značilnosti vata tipov, ki jih imenujemo tudi zračni tipi, so tanka telesna zgradba, hiter metabolizem in nagnjenost k motnjam v prebavi in apetitu.

Prehranska priporočila: Vata doša je hladna in vata tip je občutljiv na mraz, zato je pomembno, da uživamo toplo hrano in pijačo, da uravnovesimo notranjo temperaturo telesa. Vata tipi, ki so nagnjeni k izsušitvi kože in sluznic, morajo jesti vlažno hrano, da ohranijo hidracijo telesa. Najboljša vrsta obrokov so jedi “na žlico” – krepke zelenjavne juhe, enolončnice in dobro razkuhani kosmiči, ki jih je najbolje pustiti v lastni sluzi. Ustreza jim skoraj vsa zelenjavna hrana, če je dovolj specifična – pripravljena z veliko gheeja, sezamovega olja ali masla ter z ustreznimi začimbami, kot so kardamom, nageljnove žbice, kumina, asafetida. Tip vata potrebuje veliko beljakovin, zato bo občasno uživanje rib, belega mesa in školjk prispevalo k stabilizaciji vate.

Pitta doša (ognjeni tip)

Pitta tip je sam po sebi vroč, zato ga imenujemo ognjevit. Značilnosti so energičnost, ambicioznost in  odločnost. Je edina vrsta, ki ji ustreza surova in ohlajena hrana, saj uravnava notranjo toploto telesa. Pitta tipi so zelo energični, zato bodo z uživanjem pomirjujoče, nezačinjene in suhe hrane pomirili močan prebavni ogenj, ki tle v njih. Nagnjeni so k vnetjem in kopičenju maščobe, zato je pomembno, da se izogibajo mastni in sluzasti hrani.

Prehranska priporočila: Pitta tipi zaradi dobrih prebavnih sokov nimajo veliko prehranskih omejitev, vseeno pa je nekaj stvari, ki bi se jim morali izogibati, in to je v prvi vrsti meso, predvsem rdeče, ker povečuje agresijo. Pitta je edina vrsta, ki lahko prenaša presno prehrano. Ustreza jim zelenjava, predvsem sveža, razen pozimi, ko jo je dobro jesti tudi kuhano na pari, z minimalno količino maščobe. Pitte lahko jedo vse mlečne izdelke, oreščke in semena pa naj uživajo le občasno.

Kapha doša (vodni tip)

Kapha ali vodni tip zaznamujeta mraz in vlaga v telesu, zato naj uživa toplo in suho hrano. Njihove značilnosti so močna postava, stabilna oseba, občutljiva na težo. Kapha tipi imajo najpočasnejši presnovo, nagnjeni so k zadrževanju vode in sluzi, kar lahko povzroči občutek počasnosti, zato naj jedo lahko prebavljivo hrano. Prav tako naj uživajo začinjeno hrano, ki bo prebudila ogenj v telesu. Zlahka pridobivajo na teži in morajo biti pozorni na pravilno prehrano.

Prehranska priporočila: Kapha tipi se odzivajo na pekočo in začinjeno hrano, ki spodbuja prebavo in odpravlja stagnacijo, h kateri so nagnjeni. Izogibati se morajo hrani z visoko vsebnostjo vode. Kapha tipi lahko jedo suho sadje in včasih citruse, ki jih dobro prenašajo. Izogibati se je treba žitaricam, ker povečujejo količino sluzi. Kapha potrebuje najmanj vode in nikoli ne sme piti hladnih pijač, zato pa jim najbolj koristijo zeliščni čaji in zelišča. Za kapho je najboljše gorčično olje. Soli se morajo izogibati, uporabljajo pa naj začimbe, ki spodbujajo prebavo, kot so ingver, poper.

Nekompatibilna hrana in prebavni ogenj

Ajurveda opozarja na nezdružljiva živila, ki zmanjšujejo učinkovitost prebave. Primeri vključujejo kombinacije mleka in sadja ter jajc z mlekom. Nezdružljiva hrana lahko povzroči neravnovesje doš in težave v prebavnem traktu.

Ohranjanje prebavnega ognja

Prebavni ogenj, ali agni, je ključen za učinkovito prebavo. Močan in uravnotežen agni zagotavlja telesu energijo in preprečuje prebavne motnje. Za vsako došo obstajajo specifične začimbne mešanice, ki podpirajo optimalno delovanje prebavnega ognja.

Ajurvedska prehrana predstavlja individualiziran pristop k ohranjanju ravnovesja v telesu. Razumevanje lastne doše in prilagajanje prehrane glede na njene potrebe lahko vodi do notranjega ravnovesja, dobrega zdravja in blaginje. Za natančen načrt se posvetujte z ajurvedskim strokovnjakom, ki vam bo pomagal ustvariti prehranski režim, prilagojen vaši edinstveni konstituciji. Ajurveda nas vabi, da prisluhnemo potrebam svojega telesa in se uskladimo z ritmom narave za trajno dobro počutje.

vir ; Foto: Pexels ; Portal24