Aktiven sprehod bi lahko preprečil eno od desetih prezgodnjih smrti

ByAna Koren

6. marca, 2023

Aktiven sprehod bi lahko preprečil eno od desetih prezgodnjih smrti

Znano je, da telesna dejavnost zmanjšuje tveganje za bolezni srca, raka in druge vodilne vzroke smrti. Koliko vadbe je za ta učinek pa ni točno jasno. Mednarodna skupina raziskovalcev je, da bi ustvarili eno največjih analiz, izvedenih na to temo združila rezultate 196 predhodnih študij. Študije so vključevale več kot 30 milijonov ljudi.

Izračunali so, da bi, če bi preiskovanci imeli vsaj 150 minut zmerne telesne dejavnosti na teden, kar je raven, ki jo priporoča britanska nacionalna zdravstvena služba, preprečili približno eno od šestih prezgodnjih smrti. Toda celo polovica tega, 75 minut na teden ali manj kot 11 minut na dan, bi lahko preprečila eno od 10 zgodnjih smrti, glede na metaanalizo, objavljeno v British Journal of Sports Medicine.

To vključuje zmanjšanje tveganja za bolezni srca za 17 odstotkov in raka za sedem odstotkov. Osebi z minimalno telesno aktivnostjo ali brez nje 11 minut hitre hoje na dan zmanjša tveganje prezgodnje smrti za 23 odstotkov. 

10 minut

Soren Brage, strokovnjak za epidemiologijo telesne dejavnosti na britanski univerzi Cambridge in soavtor študije, je za AFP povedal, da je to “izjemno dobra novica”. Vse, kar morate storiti, je, da vsak dan najdete malo več kot 10 minut časa, je dejal.

“In za to vam ni treba iti v fitnes, to je del vsakdana,” je dodal. Predlagal je, naj ljudje prej stopijo s postaje na poti v službo ali se peljejo s kolesom… več na Princesa.si

Foto: Pexels

Ne spreglejte…

Tako se hujša kot za šalo: Pet načinov, kako voda pospeši hujšanje

Veliko število študij podpira teorijo, da je pitje vode koristno za hujšanje. Hidracija je namreč ključna za številne dejavnike, ki igrajo vlogo pri izgubi teže, vključno s prebavo, porabo kalorij, delovanjem mišic.

Ustvarja občutek sitosti

Ko je želodec poln, pošlje signale možganom, naj prenehajo jesti. Voda lahko pomaga zasesti prostor v želodcu, kar povzroči občutek sitosti in zmanjša lakoto… več tukaj.