Aktivista za pravico do splava so v Kaliforniji aretirali in obtožili poskusa umora zaradi nasilnih dejanj med protestom za pravico do splava. Nasilni protesti so se zgodili po odločitvi vrhovnega sodišča, ki je razveljavil zakon Roe proti Wadeu.

Vrhovno sodišče je omenjeni zakon v zadevi Dobbs razveljavilo z večino 5-4 glasov. “Ustava ne podeljuje pravice do splava” – to zdaj državam omogoča prepoved splava in zaščito nerojenih otrok. Višje sodišče pa je v Missisippiju razsodilo tudi za potrditev prepovedi splava po 15-tedenu nosečnosti (s 6-3). Države lahko zdaj splave dodatno omejijo.

V odgovor tem odločitvam so radikalni zagovorniki splava protestirali, protesti pa so po vsej državi hitro prelili v nasilje. Zažigali so centre za nosečnice, vandalizirali Fox News in celo terorizirali zakonodajalce zveznih držav v prestolnici. Med protesti v Los Angelesu so protestniki v policijo metali tudi molotovke.

Eden od protestnikov je tako zaradi tega, ker je v policista vrgel molotovko, obtožen poskusa umora policista. Policist je utrpel opekline.

Foto: Life News