Albanija: Gospodarska preobrazba na poti v EU

ByAnja Kadič

21. februarja, 2024 , , ,
Albanija [Foto: Pixabay]

Albanija: Gospodarska preobrazba na poti v EU

V kontekstu trenutnih geopolitičnih pretresov, ki jih je sprožila ruska invazija na Ukrajino, je Evropska unija znova osredotočila svoje prizadevanje na širitveni proces, ki je dolgo časa stagniral. V središču teh prizadevanj je Albanija, država, ki že več kot 15 let teži k članstvu v EU. Zdaj pa, kot poroča Real Economy iz Albanije, le ta doživlja obsežne gospodarske spremembe v luči svojih prizadevanj za vključitev v blok.

Albanija se sooča z več izzivi na poti k članstvu v EU, med katerimi je ključno izpolnjevanje strogih ekonomskih meril. Te zahteve vključujejo dokazovanje makroekonomske stabilnosti, visokokakovostnega gospodarskega upravljanja, ustreznosti trga dela in zadostne infrastrukture. Kljub temu je najnovejše poročilo EU o napredku pokazalo, da je Albanija na dobri poti k razvoju delujočega tržnega gospodarstva, sposobnega soočiti se s tržnimi silami in konkurenčnimi pritiski znotraj bloka.

Gospodarska situacija v Albaniji se je po trojnem šoku – velikem potresu leta 2019, pandemiji COVID-19 in vojni v Ukrajini – močno okrevala, z nadaljevanjem rasti tudi v letu 2022. Inflacija se je nedavno umirila, čeprav ostaja visoka zaradi napetosti na trgu dela, vendar je realna rast BDP za tekoče leto napovedana na 3,3 odstotka.

Gonilne sile albanskega gospodarstva: Gradbeništvo in turizem

Gradbeništvo in turizem sta ključna sektorja, ki poganjata albansko gospodarstvo naprej. V okviru prizadevanj za približevanje EU je Bruselj zasnoval stabilizacijsko-pridružitveni proces, ki določa politične in gospodarske cilje za regijo Zahodnega Balkana. Vendar pa pomanjkanje konvergence med državami v regiji in preostalo Evropo ostaja izziv.

Albanija se osredotoča na naložbe v gradbeništvo, zlasti v infrastrukturne projekte, kot je obnova železniškega omrežja s pomočjo gospodarskega in naložbenega načrta EU za Zahodni Balkan. Poleg tega so v teku projekti obnovljive energije in digitalne infrastrukture, ki bodo imeli širok gospodarski, socialni in okoljski vpliv, izboljšali pa bodo tudi prometne povezave znotraj Albanije ter med balkansko regijo in Evropo.

V albanskem gospodarstvu pomembno vlogo igra tudi turizem. Država namreč privablja rekordno število obiskovalcev s svojimi naravnimi lepotami, dostopnimi cenami in sredozemskim podnebjem. Geografska lega Albanije, stisnjene med Črno goro in Grčijo, in njena povezava z italijanskimi pristanišči Bari in Brindisi, krepijo njen turistični sektor, ki se hitro razvija v eno izmed vročih destinacij v Evropi.

Albanija, s svojim osredotočanjem na gradbeništvo in turizem ter ob podpori iz EU, kaže na potencial, ki ga ima približevanje Evropski uniji za spodbujanje gospodarskega razvoja in stabilnosti. Medtem ko je pot do članstva še vedno dolga in polna izzivov, je napredek države obetaven znak za ostale države Zahodnega Balkana, ki si prizadevajo za vključitev v evropski blok.

[Vir: Euronews]; Foto: Pixabay; Portal24