Aleksander Čeferin: Ne izključujem možnosti oblikovanja regionalne lige (video intervjuja)

ByAna Koren

14. januarja, 2023 , ,

Aleksander Čeferin: Ne izključujem možnosti oblikovanja regionalne lige

Predsednik Evropske nogometne zveze Aleksander Čeferin je na obisku v Srbiji dejal, da ne izključuje možnosti ustanovitve regionalne lige. Čeferin je dodal, da je trenutno tak projekt zelo tvegan.

Predsednik Uefe je bil gost na predstavitvi novega niza športnih oddaj (Ne)uspeh z Mariem Stanićem. Precej znanih športnih osebnosti iz Srbije, Hrvaške ter Bosne in Hercegovine je prišlo v Beograd v podporo omenjenemu projektu oddaj.

“To je odličen projekt in vesel sem, da sem del tega. Pomembno je, da otroci razumejo šport, da se z njim ukvarjajo in da se tudi naučijo izgubiti. Fascinira me to, da so tukaj vključeni otroci iz Bosne in Hercegovine, Srbije in Hrvaške, kar odraslim včasih predstavlja težavo,” je povedal prvi mož evropskega nogometa. Čeferin je dodal, da bi si želel, da bi se v prihodnosti tudi otroci iz Slovenije pridružili projektu.

Trenutno regionalna liga še zelo tvegana

Večkrat se je v zadnjih letih govorilo o morebitni ustanovitvi regionalnega tekmovanja po vzoru lige v nekdanji Jugoslaviji, kakršno recimo v košarki poteka že več kot 20 let: “Ne izključujem možnosti oblikovanja regionalne lige. Ampak trenutno je zelo tvegano organizirati takšno ligo v okviru naše regije ali nekdanje države.”

Dotaknil se je tudi pred kratkim končanega svetovnega prvenstva v Katarju: “Čeprav je prvič po letu 2002 zmagala neevropska država, so znova na turnirju prednjačile evropske ekipe. Evropski nogomet je pred drugimi in tu sta tekmeca zgolj Brazilija in Argentina, vsi njuni igralci pa igrajo po Evropi.”

EP kakovostnejši od SP-ja

Po mnenju Čeferina razširitev svetovnega prvenstva na 48 ekip od 2026 naprej ni prav dobra poteza Fife: “To je težava Fife, ampak po mojem mnenju bo kakovost manjša. Več bo nezanimivih tekem. Ampak to ni težava Uefe in prav zaradi tega je EP kakovostnejši od SP-ja.”

Čeferin se bo 5. aprila potegoval za nov predsedniški mandat na čelu Uefe. Protikandidata nima: “Veliko mi pomeni, da sem dobil podporo vseh 55 članic. To je velika stvar, ker nikogar ne moreš prisiliti, da je na tvoji strani, če si tega nisi zaslužil. Obenem je to dodatna motivacija in še večja odgovornost, trudil se bom, da jih ne razočaram.”

Čeferin z močno podporo verjetno edini kandidat za predsednika Uefe

Aleksander Čeferin bo na 47. kongresu v Lizboni 5. aprila kandidiral za nov štiriletni mandat. V njegov prid govorijo vsi kazalci. Najbolj očitna sta dva. Verjetno bo edini kandidat za predsednika in ponovno ima zagotovljeno veliko podporo… več tukaj.

vir Foto: zajem zaslona