Aleksander Zupančič ostaja nadzornik Petrola

Delničarji Petrola niso sledili predlogu SDH-ja, naj se odpokliče član nadzornega sveta Aleksander Zupančič. Izvedeli so, s kakšno izgubo je lani poslovala hčerinska družba.

Aleksander Zupančič je bil do pred kratkim predsednik uprave Elektra Ljubljana. Slovenski državni holding (SDH) ima v slednjem večinski delež oz. prevladujoč vpliv, opravljanje obeh funkcij ni v skladu z zakonom o SDH-ju. Holding je zato predlagal njegovo zamenjavo.

Zupančič je konec lanskega leta vložil odstopno izjavo in od letošnjega 10. januarja ni več zaposlen v družbi. Predstavnik SDH-ja dejal, da vseeno vztrajajo pri razrešitvi. Kot vzrok je navedel izgubo zaupanja, toda za razrešitev je glasovalo le 60 odstotkov navzočega kapitala. Za predčasno razrešitev bi moralo glasovati 75 odstotkov.

Proti je glasoval tudi eden od večjih delničarjev Dari Južna, ki je dejal, da je utemeljitev zahteve po razrešitvi z izgubo zaupanja nenavadna, saj nadzorniki sprejemajo sklepe soglasno, torej bi morali zamenjati celoten nadzorni svet.

Južna vodi družbi Vizija holding in Vizija holding ena, ki sta predlagali razširitev dnevnega reda današnje skupščine Petrola s predstavitvijo ukrepov za povrnitev nastale škode zaradi reguliranih cen energentov v lanskem letu, oceno poslovanja Petrola v letošnjem letu in s predstavitvijo ukrepov morebitnega poslovnega prestrukturiranja. Na njuno pobudo so se delničarji seznanili tudi s poslovanjem Geoplina.

Kako je lani posloval Geoplin

Geoplinu v letu 2022 ruski Gazprom ni dobavljal zemeljskega plina. Predsednica uprave Petrola Nada Drobne Popović je škodo ocenila na 140,3 milijona evrov. Povedala je, da jim je delno uspelo negativni vpliv nadomestiti s pobotom, čista izguba poslovnega leta 2022 pa da je ocenjena na 27,9 milijonov evrov, medtem ko so načrtovali 15 milijonov evrov čistega dobička.

Letos spet pričakujejo pozitivno poslovanje Geoplina, saj je z Gazpromom prekinil poslovanje, zakupil dovolj plina pri evropskih partnerjih, novembra lani pa podpisal tudi pogodbo o dobavi zemeljskega plina z alžirsko družbo Sonatrach. Prihodke od prodaje v letu 2023 je ocenila na 1,1 milijarde evrov, čisti dobiček pa na 14,9 milijonov evrov. “Geoplin je kapitalsko ustrezen, potrebe po dodatnem kapitalu Petrola torej ne bo,” je zagotovila.

vir Foto: STA

Ne spreglejte…

Petrol lani ustvaril rekordne prihodke od prodaje, kar 56 odstotkov nad planom

Skupina Petrol je po preliminarni nerevidirani oceni lani ustvarila rekordnih 9,4 milijarde evrov prihodkov od prodaje, kar je 56 odstotkov nad planom. Predlani so znašali nekaj manj kot pet milijard evrov. Kljub temu je imela 12,1 milijona evrov izgube… več tukaj.

By A.K.

Komentar: