Alergični vozniki so izpostavljeni enakemu tveganju nesreč kot pijani vozniki

ByAna Koren

7. maja, 2023
Na poti [Foto: Pexels]

Alergični vozniki so izpostavljeni enakemu tveganju nesreč kot pijani vozniki

Raziskave so pokazale, da so vozniki z akutnimi alergijami na cvetni prah potencialno prav tako nagnjeni k nesrečam kot pijani vozniki. Le z enim kihanjem pri hitrosti 100 km/h voznik na slepo vozi do 30 metrov, kažejo podatki iz nemška agencija TÜV.

Nekatera zdravila sicer lahko pomagajo pri simptomih, kot so izcedek iz nosu in solzenje oči, a strokovnjaki priporočajo, da preverite tudi integrirane zračne filtre v kabini. Slednji namreč ujamejo neželene sestavine iz zraka, kot so cvetni prah, prah, bakterije ali alergeni od zunaj. 

Strokovnjaki svetujejo, da filtre v avtomobilih zamenjamo vsakih 15.000 km 

Novi filtri, preprečujejo vdor cvetnega prahu in prahu v avtomobilsko kabino. Filtri, ki že dolgo niso bili menjani, pa se lahko zamašijo in postanejo gojišče plesni in drugih spor. Tako antibakterijske kot fungicidne filtrirne prevleke po dolgotrajni uporabi prenehajo delovati. Zato je treba nove filtre preveriti takoj, ko koncentracija cvetnega prahu doseže vrh. 

Strokovnjaki priporočajo menjavo filtrov v avtomobilih na vsakih 15.000 km. Dodajajo, da bi jih tudi vozniki, ki ne prevozijo toliko kilometrov, morali zamenjati vsaj enkrat letno. Tako bi zagotovili njihovo učinkovitost, priporočajo nemški strokovnjaki. 

“To se običajno izvaja v okviru tehničnega pregleda,” je poudaril tehnični inšpektor TÜV Vincenzo Luca. Toda če ste se prisiljeni vsak dan voziti skozi območja, polna cvetnega prahu, boste morda morali zamenjati avto.  

Obstaja le nekaj modelov avtomobilov, ki lastnikom omogočajo, da filtre preprosto izklopijo in vklopijo sami. Večina voznikov bo morala svoj avto odpeljati k mehaniku za zamenjavo.  

Multifiltri z aktivnim ogljem 

Tako imenovane multifiltre z aktivnim ogljem je mogoče naknadno vgraditi v številne modele vozil, vendar je takšna možnost nekoliko dražja. Filtri z aktivnim ogljem poleg cvetnega prahu in prahu od zunaj ščitijo tudi pred neprijetnimi vonjavami in nekaterimi nečistočami. 

Če imate seneni nahod, se med sezono cvetnega prahu poskušajte izogibati parkiranju pod drevesi, sicer bo vaš avto ob vrnitvi lahko prekrit z rožami, ki so odpadle z dreves in zato poln cvetnega prahu. 

Za zmanjšanje simptomov alergije se izogibajte neposrednemu stiku s cvetnim prahom. Po bivanju zunaj jakno odložite v prtljažnik avtomobila, da cvetnega prahu iz nje ne prenesete v kabino vozila. Poleg tega je najbolje imeti med vožnjo zaprta okna, pa tudi sončno streho, če jo avto ima. 

vir Foto: Pexels