Avstrijski zunanji minister Alexander Schallenberg alternative nadzoru na slovensko-avstrijski meji trenutno ne vidi. A si bodo z dialogom prizadevali najti rešitev, da bodo razmere na meji spet take kot pred letom 2015.

Ministrica Fajon je na srečanju dejala, da Slovenija za ohranjanje nadzora na meji ne vidi razlogov.

Avstrija je leta 2015 na vrhuncu begunske krize uvedla nadzor na mejah s Slovenijo in Madžarsko ter ga ves čas podaljšuje. Nazadnje so ga sredi maja podaljšali še za pol leta, med razlogi pa so na Dunaju tedaj navedli tudi vojno v Ukrajini.

Ministra sta sicer potrdila dobro sodelovanje med državama na različnih področjih in poudarila pomen manjšin za odnose. Govorila sta še o razmerah v Ukrajini in napovedala sodelovanje pri projektih za obnovo države po vojni. Zavzela sta se za to, da se v EU-ju naredi vse za uresničitev zavez, danih državam Zahodnega Balkana glede vključevanja v Unijo.

Vodja avstrijske diplomacije je bil prvi gost iz tujine na obisku v Sloveniji po imenovanju nove slovenske vlade prejšnji teden. Izrazil je hvaležnost, da je lahko Ljubljano obiskal tako hitro. Na programu njegovega obiska sta sicer še srečanji s premierjem Robertom Golobom in predsednikom Borutom Pahorjem.

Vir: MMC RTV Slovenija

Foto: Tanja Fajon Twitter

By A.K.

Komentar: