Ali bo nov film Thor: Ljubezen in grom spodbudil oživljanje kinomatografij?

Pred dvemi leti so kinodvorane trpele zaradi pandemije in mnogi v Hollywoodu so se spraševali, ali bo obisk kina postal stvar preteklosti.

Zdaj, na polovici leta 2022, se zdijo poročila o smrti gledališč močno pretirana. Občinstvo se je vrnilo v kinematografe zaradi uspešnic, kot so Top Gun: Maverick, Batman in Minioni: Gruovo vstajenje. V Hollywoodu upajo, da bodo ti filmi ponoven začetek in ne zgolj izjema do konca leta.

Konec tega tedna je v kinematografe prišel najnovejši Marvelov film Thor: Ljubezen in grom. S tem je v kinematografe udarila še ena strela. Film s Chrisom Hemsworthom in Natalie Portman v vlogah bogov groma bo v Severni Ameriki predvidoma dosegel 150 milijonov dolarjev prihodkov.

“Letos so kinematografi doživeli nekakšno renesanso. Tradicionalne uspešnice, med katere spadajo nadaljevanke, superjunaki in srhljivke, so namreč vodilne pri zaslužkih,” je za CNN Business povedal Jeff Bock. Jeff je višji analitik pri podjetju Exhibitor Relations, ki se ukvarja z raziskavami na področju zabave.

Kljub optimizmu pa se industrija še vedno ni popolnoma vrnila. Pretočne vsebine ostajajo močna alternativa in inflacija še dodatno zmanjšuje razpoložljivi dohodek. Poleg tega je znano da v drugi polovici leta 2022 primanjkuje potencialnih filmskih uspešnic.

Kje smo

Po podatkih družbe Comscore (SCOR) so blagajne letos že zaslužile skoraj 4 milijarde dolarjev. To je za 243 % več kot v enakem obdobju lani, vendar za 33 % manj kot v letu 2019 pred pandemijo.

Padec za 33 % je lahko razočaranje, vendar ga lahko glede na zadnji dve leti štejemo tudi za uspeh.

Odličen primer te dihotomije je film Top Gun: Maverick. Doslej najuspešnejši film leta. V njem je Tom Cruise zopet zablestel v eni od svojih najbolj kultnih vlog iz leta 1986. Severni Ameriki je film prinesel 575 milijonov dolarjev, kar je približno 15 % vseh letošnjih domačih blagajn.

To je odlična novica za industrijo, vendar ali je prav da samo en film predstavlja tako velik del domačega blagajniškega izkupička? Bock je film Maverick označil za anomalijo, ki se zgodi morda enkrat na desetletje.

Seveda so bile uspešni tudi drugi filmi. Med njih spadata Marvelov Doktor Strange in Universalov Jurski svet: Dominion. Poleg tega so med njimi tudi nepričakovani novi filmi, kot je Vse naenkrat (Everything Everywhere All At Once) podjetja A24. Ta je kljub manjšemu, nizkoproračunskemu filmu na domačih tleh zaslužil skoraj 70 milijonov dolarjev.

Čeprav si se prihodki leta 2022 opomogli, je do normalnega stanja še daleč. Toda ali ga lahko doseže?

Kam gremo

“Z napredovanjem v filmski industriji se napovedi začenjajo vse manj osredotočati na pandemijo. Obračajo se predvsem nazaj na moč načrtovanja posameznih uspešnic,” je za CNN Business povedal Shawn Robbins, glavni analitik portala Boxoffice.com.

Opozoril je, da lahko poletni filmi, kot so Thor, naslednja grozljivka Jordana Peela Nope in film Bullet Train z Bradom Pittom v glavni vlogi, še naprej ohranjajo dobro rast industrije. Vendar je Robbins priznal, da od avgusta do sredine oktobra ni veliko vsebin, ki bi bile namenjene občinstvu. 

Izvirni filmi v zadnjih letih težko najdejo številčno občinstvo. Če bodo filmi, kot so romantična komedija Bros, skrivnostni Don’t Worry Darling s Florence Pugh in Harryjem Stylesom ter drugi, našli občinstvo, bodo lahko premostili vrzel do praznične sezone.

Če bodo kinematografi do praznikov ohranili obiskanost, se bo leto 2022 končalo z nadaljevanjem dveh najbolj dobičkonosnih filmov vseh časov. Težko pričakovani film Črni panter: Wakanda za vedno bo izšel novembra. Naslednji je decembrski Avatar: Pot vode. Film režiserja Jamesa Camerona je njegov prvi po izvirnem Avatarju iz leta 2009, ki je po vsem svetu zaslužil 2,8 milijarde dolarjev.

Ali lahko film Wakanda za vedno brez Chadwicka Bosemana, ki je igral naslovnega junaka in tragično umrl leta 2020, doseže gledanost izvirnika? In ali bo Avatar po 13 letih še vedno našel občinstvo? Odgovori so nejasni. Če pa bi vseeno želeli staviti proti studiu Marvel in Cameronu, režiserju številnih uspešnic, kot sta Terminator 2: Sodni dan in Titanik, počnite to zelo previdno.

Bock, analitik podjetja Exhibitor Relations, meni, da bodo uspešnice še naprej “osvajale blagajne”. Poleg tega pa bo letošnje leto na splošno verjetno obveljalo za zelo uspešno glede na preostala leta.

Vir: CNN Business

Vir slik: 1 – BCC, 2 – IGN Adria, 3 – The Direct