Ali genetika vpliva na ustno zdravje otrok?

ByA.K.

8. februarja, 2024 , ,
Foto: Pexels

Ali genetika vpliva na ustno zdravje otrok?

Ali lahko otroci podedujejo zobne bolezni od staršev? Ali genetika vpliva na ustno zdravje otrok? Posebne motnje, ki se kažejo v ustih, lahko otroci podedujejo. Hkrati pa geni igrajo tudi vlogo pri določanju nekaterih značilnosti ustne votline, ki lahko povečajo ali zmanjšajo možnosti za nastanek običajnih ustnih bolezni. Nadaljujte z branjem za več informacij o tem.

Ali so zobne bolezni podedovane?

Da, nekatere težave z zobmi so lahko podedovane. Kot že omenjeno, ima genetika pomembno vlogo pri oralnem zdravju. Geni lahko povzročijo določene nepravilnosti v ustih ali spodbudijo razvoj določenih zobnih motenj. Zaradi dednosti je pri nekaterih otrocih večja verjetnost, da bodo imeli težave z usti. To ne pomeni, da bodo vsi otroci staršev z zobnimi motnjami podedovali enaka stanja, vendar povečuje verjetnost razvoja določenih stanj.

Ameriško zobozdravstveno združenje (ADA) pojasnjuje, da zaenkrat ni odkrit noben specifičen gen, ki bi imel večji vpliv na pojav kariesa ali bolezni dlesni. Dodaja, da veliko pogostih bolezni ni podedovanih kot ena sama genetska napaka, ampak so posledica interakcij med genom in okoljem. Kombinacija genetske predispozicije z negativnimi zunanjimi dejavniki, kot je slaba ustna higiena ali neustrezna prehrana, pri otrocih povzroči težave v ustih.

Dednost je sicer vpletena v pojav nekaterih specifičnih oralnih nepravilnosti ali sistemskih sindromov, ki se kažejo v ustih. Študije kažejo, da geni vplivajo na rast zob in čeljusti ter tako pogojujejo njihov normalen razvoj.

Dedne zobne bolezni pri otrocih

Geni so vključeni v proces nastajanja in rasti vseh struktur ust. Spremembe v genih, ki sodelujejo pri teh procesih, lahko povzročijo nenormalnosti zob in čeljusti. Nekateri primeri so preveliki ali premajhni zobje, nenormalno oblikovani ali veliki zobje, šibka zobna tkiva in spremembe v izraščanju zob. Nekatere anomalije na zobeh se kažejo izolirano. Po drugi strani pa so drugič še ena manifestacija sindromske slike.

Seznam bolezni ustne votline dednega izvora je obsežen. Najbolj reprezentativni so naslednji:

  • Amelogenesis imperfecta: zanj je značilen nenormalen razvoj zobne sklenine. Zobje so šibki, razbarvani in nagnjeni k zlomu.
  • Dentinogenesis imperfecta: Ta motnja vpliva na tvorbo dentina. Prizadeti zobje so prosojni ali modrikasto rjavi, poleg tega pa so šibki in nagnjeni k zlomu.
  • Zobna ageneza: To je odsotnost enega ali več zob, primarnih ali stalnih, ker se niso oblikovali.
  • Ektodermalna displazija: To genetsko stanje spremeni razvoj tkiv, ki izvirajo iz ektoderma, vključno z zobmi. Za otroke s to težavo je običajno, da imajo manjkajoče ali nerazvite zobe.

Kako genetika vpliva na ustno zdravje vašega otroka?

Poleg tega, da povzročajo zgoraj omenjene posebne anomalije, geni vplivajo tudi na značilnosti ust. Zato ima dednost pomembno vlogo pri nekaterih vidikih ustnega zdravja. Kakovost strukture zobne sklenine na primer določajo geni. To tkivo je lahko bolj ali manj odporno na delovanje kislin iz bakterijskega plaka. Šibka sklenina je pri otrocih nagnjena k razvoju kariesa. Geni prav tako vplivajo na naklonjenost določenim okusom, ki prinašajo več užitka.

Kot razkriva študija, objavljena v reviji European Review for Medical and Pharmacological Sciences, lahko otroci prekomerno uživajo sladkarije, ker podedujejo nagnjenost k sladkim živilom, kar poveča tveganje za nastanek zobne gnilobe.

Sestava in izločanje sline sta določena tudi z dednostjo. Predlagano je bilo, da geni določajo zaščitne lastnosti te tekočine, zato se njene značilnosti razlikujejo od osebe do osebe.

Mikrobiom je niz bakterijskih skupnosti, ki obstajajo v ustih in se razlikujejo glede na njihovo lokacijo. Odziv imunskega sistema na te kolonije pomaga ohranjati ravnovesje, ki preprečuje bolezni. Učinkovitost imunosti pa je med drugim odvisna od genov. Zato so nekateri otroci bolj dovzetni za težave, ki jih povzročajo bakterije v ustih.

Težave z ustnim zdravjem pri otrocih, na katere vpliva genetika

Geni med drugim določajo značilnosti ust, razvitost čeljusti, izraščanje zob, kakovost zobnih tkiv, prehrambene preference in lastnosti sline. Glede na te posebnosti ust imajo nekateri otroci večje tveganje, da zbolijo za naslednjimi boleznimi.

Zobni karies: Prehrana, v kateri prevladujejo sladkarije, slina z malo zaščitnimi lastnostmi, oslabljen imunski sistem ali spremenjena sklenina spodbujajo razvoj kariesa pri otrocih.

Zobne okluzije: neusklajenost zob in čeljusti je lahko dedna. Geni določajo, koliko in kako rastejo kosti ter kje so nameščeni zobje.

Težave z dlesnimi: Spremembe tkiva dlesni so večje pri otrocih z dovzetnostjo za vnetje ali s spremenjenim imunskim odzivom na bakterije, prisotne v ustih.

Občutljivost zob: Intenzivna bolečine ali nelagodja pri uživanju hladne, vroče, sladke ali kisle hrane ali pijače je lahko posledica defektne strukture sklenine zaradi genetskih razlogov.

Ni samo genetika tista, ki je odgovorna za bolezni zob

Čeprav je genetika dejavnik, ki poveča tveganje, da imajo otroci težave z ustnim zdravjem, ni odločilni dejavnik. Slaba ustna higiena, nezdrava prehrana, prisotnost nezdravih oralnih navad in pomanjkanje zobozdravstvenega nasveta strokovnjaka prav tako igrajo vlogo pri pojavu teh motenj.

Zavezanost k negi otrokovih ust je bistvena za ohranjanje zdravega nasmeha, ne glede na dedne dejavnike.

Vsebina je samo v izobraževalne in informativne namene. V nobenem trenutku ne nadomestijo diagnoze, nasveta ali zdravljenja strokovnjaka. Če ste v dvomih, je najbolje, da se posvetujete z zaupanja vrednim strokovnjakom.

vir; Foto: Pexels; Portal24