Ali je osla, ki dela, res treba še tepsti?

ByUredništvo

8. septembra, 2022
Milena Miklavčič (Foto: osebni arhiv)

Že kar pomnim, me iskreno zanimajo tisti posamezniki, ki se trudijo. Ki ne odnehajo. Ki so vztrajni, pogumni, ki, navsezadnje, včasih, na poti do cilja tudi tvegajo.

Ena takšnih junakinj, za katero sem ob hudi nesreči, ki jo je doživela na pobočju Razorja, trepetala in držala pesti, da bo preživela, je Katja.

Amputirali so ji desno golen, imela je zlomljen gleženj na levi nogi, potrgane ramenske vezi, pretres možganov in še več ”manjših” poškodb.

Pred dnevi sem jo srečala na potki za Soro. S pomočjo palic, po eni nogi, je merila kilometre ter se veselo posmejala, ko sem ji omenila, da je verjetno le še vprašanje časa, ko bo (s protezo) tekla tudi na maratonu.

”Imaš prav,” mi je odgovorila, ”bom. Delam na tem!”.

Njene besede so dale krila tudi meni! Niti za sekundo nisem podvomila, da se to ne bo, prej ali slej, tudi v resnici zgodilo.

Pogumni posamezniki, kot je Katja, bi morali biti redni gostje med učenci in dijaki! Ob toliko ”invalidih”, kot jih najdemo v šolskih klopeh, in to že zarana, ko se marsikomu ne ljubi niti vstati, kaj šele umiti zobe in oditi peš (!) v šolo, bi morda, njen zgled padel na plodna tla!

Tudi Rogličeva zgodba je zgodba o vztrajnosti. Kljub številnim padcem, poškodbam, izgubljenim priložnostim, je v njem ostala tista znamenita, občudovanja vredna strast, ki ga žene naprej!

Vedno znova nam (mi) dokazuje, da je v športu sicer pomembno stati na najvišjih stopničkah, pomembno pa je tudi, da se takrat, ko padeš, ko preštevaš izpahnjene kosti, zaustavljaš kri, ki curlja iz poškodb, nasmehneš in rečeš, saj bo jutri bolje.

Veš, Primož, ob takšnih prizorih, kot je bil ta, zadnji, se mi zasolzijo oči bolj kot ob tistih, ko zmagoslavno dvigneš roke. Zmag ne bom mogla nikoli deliti s teboj, lahko pa bom delila te nasmehe, ki se ti zarišejo na obrazu tudi takrat, ko ti spodleti! Upam, da mi bodo pomagali ponovno vstati, ko (če) se bom kdaj znašla na kolenih!

Uspešnih, trmastih, vztrajnih, zagrizen posameznikov je okoli nas še veliko. Žal jim negativna selekcija ne dovoli, da bi jih videli in slišali. Pogazi jih, če jih le more! Namesto da bi bili v medijih osrednja novica, jih negativci oholo odrinejo v kakšen temačen, neugleden kot.

Za Petra Andolška pravijo, da je Luka Dončić astronomije. Zakaj? Star je šele 16. let, končal je drugi letnik gimnazije, a ima že dve zlati medalji na mednarodni olimpijadi iz astronomije in astrofizike.

Maturantka gimnazije v Novi Gorici, Kaja Vidič, je uspešno opravila avdicijo na ene izmed svetovno najuglednejših plesnih akademij Codarts v Rotterdamu.

Na avdicijo se vsako leto prijavi več kot 600 kandidatov s celega sveta, priložnost za študij jih dobi zgolj 30. Slovenski dijak Benjamin Bajd je na mednarodni računalniški olimpijadi (IOI) v Indoneziji v konkurenci 349 dijakov iz 88 držav osvojil zlato odličje.

Na 61. mednarodni matematični olimpijadi je Luka Horjak osvojil prvo zlato medaljo za Slovenijo.

8. avgust 2020 je ekipa zdravnikov in medicinskega osebja presadila pljuča 14. letni deklici s cistično fibrozo. To je bila prva presaditev pljuč pri otroku v UKC Ljubljana. Poseg je trajal od 23. ure zvečer do 8. ure zjutraj, deklica pa je že drugi dan po posegu samostojno zadihala z novimi pljuči.

Na Institutu Jožef Stefan so leta 2014 razvili nov, učinkovitejši način dostave zdravil v tumorje, ki temelji na aktivnem ciljanju. Nov način je približno dvajsetkrat bolj učinkovit pri uničevanju primarnih rakastih celic kot primerljivi sistem.

Slovenski znanstveniki so razvili inovativno metodo detekcije redkih živalskih vrst na primeru ogrožene človeške ribice. Članek o tem je objavila ugledna znanstvena revija Scientific Reports, o dosežku pa je med novostmi poročala tudi revija Science. Slovenski raziskovalci vodijo revolucijo tudi na področju hladilne tehnologije.

Mlado slovensko podjetje Hooray Studios je s prodajo personaliziranih knjig za otroke in njihove starše lani ustvarilo več kot 27 milijonov evrov prihodkov, kar je več kot stoodstotna rast v primerjavi z letom prej. Prodali so že milijon knjig.

Dvaintridesetletni Aleš Siničič iz Rogoze je v vojaški bazi Fort Sill v Oklahomi na testu fizične zmogljivosti edini v generaciji in kot četrti od več kot milijon vojakov v ameriški vojski dosegel maksimalno število točk. “To je še en dokaz več, da nič na svetu ni nemogoče, če so prisotni dovolj velika želja, vztrajnost in razmišljanje v pravi smeri,” je povedal.

Slovenski šport invalidov je bogatejši za nov izjemen uspeh na 24. poletni olimpijadi gluhih v kraju Saxias do Sul na jugu Brazilije. Atletinji Leja Glojnarič in Iris Breganski osvojili novi kolajni, tokrat v skoku v višino, in sicer zlato in bron.

Posameznikov, ki mi vlivajo upanje, da se v Sloveniji ne dogajata zgolj kolesarjenje in radiator kultura je še veliko. Če le najdem njihov kontakt, jim tudi osebno čestitam. Nova britanska premierka je napovedala nižanje davkov ter nagrade za tiste, ki trdo delajo.

Kaj pa pri nas?

Vedno bolj velja pregovor, da je treba osla, ki dela, tepsti! Tisti drugi, ki živijo na račun davkoplačevalcev, se pa še naprej, v stilu, kaj nam pa morejo, držijo svojega slogana:

”Ima se, može se! Plebs plača, mi pa plešimo!”