Ali je varno jesti rahlo plesniv sir (ne mislimo plemenite plesni)?

ByAna Koren

12. aprila, 2023

Ali je varno jesti sir, ki na katerem je rahla plesen (ne mislimo plemenite plesni)?

Ste se kdaj spraševali, kaj storiti, ko na siru opazite plesen? Morda ste bili v situaciji, ko ste pripravljali sendvič in opazili, da je na vašem kosu edamca majhen košček plesni. Ali bi morali vse zavreči ali je v redu, da odstranite plesniv del in nadaljujete z uživanjem? Zdi se, da se pri nekaterih sirih da prihraniti, vendar je odvisno od vrste.

Razumevanje sira in plesni

Sir je večinoma izdelan iz mleka z dodatkom soli, dobrih bakterij, ki pomagajo razgraditi mleko in včasih encima, imenovanega sirilo, ki mleko pomaga zgostiti. Mikrobi, ki so pripomogli k nastanku sira, so še vedno aktivni, kar lahko povzroči nastanek modre, bele ali sive plesni na površini sira.

Trdi in polmehki siri, kot so Parmigiano Reggiano, Gouda ali Emmentaler, ne vsebujejo veliko tekočine in plesen običajno ne more prodreti globoko vanje, zato je na splošno varno, če plesnive dele odrežemo in preostale pojemo.

Ko na trdem ali poltrdem siru opazite plesen, je priporočljivo, da okoli in pod plesni zarežete vsaj 2 centimetra in jo odstranite. Plesen se na splošno ne razširi pod površino trdih sirov, zato ta postopek običajno odstrani vso prisotno plesen. Pomembno je, da se plesni ne dotikate z rokami, da preprečite nadaljnje širjenje.

Nekateri siri, kot sta Camembert in Brie, so narejeni s plesnijo na skorji. Če na tako mehkih sirih opazite plesen, ki ni del proizvodnega procesa, je priporočljivo, da jih zavržete.

Če opazite neobičajne in sumljive tvorbe, ki rastejo v mehkih sirih, kot je smetana ali sveži sir, je priporočljivo, da ves preostali sir vržete v smeti. Ti izdelki imajo visoko vsebnost tekočine, kar lahko povzroči rast plesni pod površino in po celem siru.

Preprečevanje plesni

Najboljši način, da siru preprečite plesnenje je, da ga ne kopičite. Kupite ga le toliko, kolikor ga potrebujete za nekaj dni ali za jed, ki jo pripravljate. Zavijte ga v peki papir, ki mu bo omogočal dihanje brez nabiranja dodatne vlage.

Ne samo, da lahko sir postane plesniv, če predolgo stoji, ampak lahko postane tudi manj okusen. Pri shranjevanju v hladilniku se lahko navzame vonjav in okusov drugih živil, kar je lahko neprijetno. Zato sira nikoli ne puščajte izven hladilnika več kot dve uri, po odprtju vakuumske embalaže pa ga je priporočljivo porabiti v 3 do 4 dneh.

vir Foto: Pexels