Ali lahko hekerji ukradejo prstne odtise s selfijev?

ByAnja Kadič

29. aprila, 2024 ,
Prijatelji [Foto: Freepik]

Ali lahko hekerji ukradejo prstne odtise s selfijev?

Na družbenih omrežjih širi videoposnetek, ki uporabnike opozarja na potencialne varnostne grožnje pri fotografiranju s “znakom miru”. Videoposnetek, ki je zlasti priljubljen na WhatsAppu in drugih platformah, trdi, da lahko goljufi zlahka kopirajo prstne odtise s fotografij, ki so jih ljudje objavili, in tako ogrozijo njihove osebne in finančne informacije.

Sarah Morris, profesorica digitalne forenzike na Univerzi v Southamptonu, pojasnjuje, da je teoretično možno, da bi hekerji lahko pridobili kopije prstnih odtisov iz fotografij, ki so objavljene na spletu. Vendar je za to potrebna vrsta zelo specifičnih pogojev. “Govorimo o idealni osvetlitvi, kakovosti kamere, ločljivosti, kotu prsta in bližini prsta do kamere,” pojasnjuje Morris. Kljub tehnični možnosti je v praksi zelo malo verjetno, da bi se to zgodilo, saj večina mobilnih telefonov ne omogoča dovolj visoke ločljivosti za natančno kopiranje prstnih odtisov, še posebej, če je roka dvignjena in oddaljena od kamere.

Izjave drugih strokovnjakov

Podobno meni tudi Frank Breitinger, izredni profesor digitalne forenzične znanosti na Univerzi v Lausanni. Poudarja, da je pridobivanje občutljivih informacij iz slik možno le, če so te visoke kakovosti, kar pa je redko. Breitinger opozarja, da platforme družbenih medijev pogosto zmanjšujejo kakovost naloženih fotografij in videoposnetkov, kar služi kot dodatna zaščita pred krajo podatkov.

Kljub nizki verjetnosti uspešne kraje prstnih odtisov je še vedno pomembno, da smo previdni, ko objavljamo fotografije na spletu. Tehnologija se hitro razvija, in sicer na področju umetne inteligence, ki bi lahko v prihodnosti omogočila razvoj orodij, ki bi lahko izkoriščala biometrične podatke na bolj dostopne načine.

Morris pravi, da kljub obstoječim tehničnim možnostim, programi, ki bi lahko izvajali takšno obdelavo, trenutno niso široko dostopni ali običajni. Poudarja, da bi bila potrebna prilagojena programska oprema, ki je trenutno težko dostopna.

Tehnologija za pridobivanje biometričnih podatkov iz fotografij še ni dostopna

Videoposnetek, ki kroži po WhatsAppu, svari pred potencialnimi spletnimi hekerji in priporoča previdnostne ukrepe, kot je izogibanje jasnemu prikazovanju konic prstov na fotografijah ter uporaba filtrov za zameglitev občutljivih področij. Kljub temu Sarah Morris pojasnjuje, da trenutno ni potrebe po takšnih ukrepih, saj tehnologija za pridobivanje biometričnih podatkov iz fotografij še ni dostopna. Biometrični podatki so ponavadi shranjeni lokalno, zato bi hekerji za dostop do njih potrebovali tudi fizični dostop do naprave.

Frank Breitinger dodaja, da bi tudi ob pridobitvi prstnega odtisa bilo potrebno veliko več, kot samo predložiti sliko banki. “Če bi želeli vdreti v moj telefon, zaščiten z mojim prstnim odtisom, bi še vedno potrebovali moj telefon,” pojasnjuje in izpostavlja, da morajo hekerji fizično posnemati prstni odtis na način, ki bi ga lahko uporabili.

Da bi zagotovili dobro kibernetsko varnost, strokovnjaki priporočajo pozornost na ozadje fotografij in možne nezavedne delitve informacij. Morris omenja odprtokodno inteligenco kot enostavnejši in bolj razširjen način dostopa do podatkov preko elementov v ozadju, kot so ulični načrti, knjige ali plakati. “Te lahko dajo namige o vaših interesih, ki bi lahko hekerjem pomagali pri pridobivanju vaših varnostnih vprašanj ali ugibanju gesel,” dodaja.

Breitinger prav tako svetuje previdnost pri deljenju bližnjih posnetkov oči ali uporabi programske opreme za prepoznavanje glasu ali obraza. “Bolj kot za prstne odtise bi se skrbel za deepfake ali krajo mojega glasu,” pojasnjuje. Priporoča uporabo dvostopenjske identifikacije za dodatno zaščito računov in podatkov, hkrati pa zagotavlja, da je širjenje znaka miru na fotografijah verjetno varno.

[Vir: Euronews]; Portal24; Foto: Freepik