Ali lahko pred masažo uživamo alkoholne pijače?

ByAna Koren

3. januarja, 2023 ,

Mešanje alkohola in masaže: zakaj tega ne bi smeli nikoli početi

Vsi si zaslužimo priložnost, da si fizično in duševno opomoremo po dolgem tednu. Uživanje pijače za odrasle (ali tri), ki ji sledi pomirjujoča masaža, se sliši kot popoln recept za sprostitev.

Če vaše sanje o sproščanju doma vključujejo nekaj močnih pijač in terapevtsko masažo, morate razumeti, da masažni terapevti preveč ne odobravajo kombiniranja pijače in masaže.

Čeprav obstajajo različna mnenja o tem, koliko časa po pitju počakati na masažo, se strokovnjaki za masažno terapijo strinjajo, da ni varno masirati stranke, ko je pijana ali je popila preveč.

Masaže Barbara Žust s.p., Stegne 33, 1000 Ljubljana – Tel. številka: 041 775 077

Zakaj ne masaža takoj po pitju?

Ključ je zmernost. Alkohol in masaža močno vplivata na vaše telo. Ko ste vinjeni ali pod vplivom alkohola, se to dvoje ne združi na zdrav način.

Poglobimo se v preprosta dejstva o učinkih alkohola in masaže na vaše telo.

Kako masaža vpliva na telo

  • Masaža pospeši prekrvavitev, požene limfno tekočino po telesu in vam pomaga hitreje izločiti odvečno tekočino. (Terapevt vas bo zato spodbujal, da po masaži spijete veliko vode.)
  • Masaža ustvari stanje globoke sprostitve, zniža vaš krvni tlak, zmanjša raven stresnih hormonov, kot je kortizol. Prav tako poveča količino prijetnih hormonov, kot sta dopamin in serotonin v telesu.
  • Masaža sprošča toksine iz mišic v krvni obtok, kar lahko poveča negativne učinke alkohola.

Kako alkohol vpliva na telo

  • Alkohol je diuretik in je dobro znan po svojih dehidracijskih učinkih. Slednje vam bo potrdil vsak, ki je kdaj imel glavobol zaradi mačka.
  • Alkohol povzroči širjenje krvnih žil, premikanje alkohola po krvnem obtoku in seveda samo po sebi zvišanje ravni alkohola v krvi.
  • Alkohol poslabša kognitivno sklepanje. Uživanje alkohola lahko poslabša reflekse, omeji motorično kontrolo in zmanjša koordinacijo.
  • Prekomerno pitje oslabi imunski sistem telesa in en sam dogodek čezmernega pitja lahko omeji sposobnost vašega telesa, da za do 24 ur prepreči okužbe.

Masaže Barbara Žust s.p., Stegne 33, 1000 Ljubljana – Tel. številka: 041 775 077

Kako masaža vpliva na alkohol

Otopeli čuti

Alkohol in masaža sta sproščujoča. Toda globoka masažna sprostitev v kombinaciji z učinkom omrtvičeja alkohola pomeni, da med masažo morda ne boste v stiku s svojim telesom.

Zaradi tega tako vi kot vaš masažni terapevt težko ocenite najboljšo stopnjo pritiska med masažo.

Saj želite občutiti masažo, kajne?

Povečana pijanost

Alkohol potuje po krvnem obtoku. Masaža poveča prekrvavitev in odplakne toksine iz mišic, kar pomeni, da alkohol hitreje pride v krvni obtok in se v njem zadrži dlje.

Nekateri masažni terapevti so opazili, da so pijane stranke med masažo postale bolj pijane zaradi ojačitve z masažo.

Masaže Barbara Žust s.p., Stegne 33, 1000 Ljubljana – Tel. številka: 041 775 077

Okrepljen maček

Tako masaža kot alkohol imata lahko dehidracijski učinek. Zaradi tega niste samo še bolj žejni – lahko okrepi simptome mačka. (Ne glede na to lahko masaža pomaga pri zdravljenju mačka.)

Izničeni pozitivni učinki

Masaža krepi imunski sistem telesa, vendar prekomerno uživanje alkohola oslabi imunski sistem telesa. Slednje pomeni, da pomembno korist masaže za zdravje izgubite in v bistvu izničite pozitiven učinek.

Najboljše prakse za masažo in alkohol

Licencirani masažni terapevti bodo običajno zavrnili delo s stranko, ki je vidno vinjena. Medtem bodo brez zadržkov delali s strankami, ki so popile kozarec vina, a niso pijane. Strokovnjaki za masažo priporočajo, da po pitju alkohola, preden se odpravite na masažo, počakate vsaj štiri ure.

Skratka, preveč alkohola in masaža se ne ujemata dobro. Pred masažo si lahko privoščite kozarec vina ali mimozo, vendar popivanje vsekakor obdržite v mejah normale.

Vir Foto: Pexels

Masaže Barbara Žust s.p., Stegne 33, 1000 Ljubljana – Tel. številka: 041 775 077

Ne spreglejte…

Zakaj je masaža priporočljiva tudi pri osteoporozi?

Zakaj je masaža priporočljiva tudi pri osteoporozi? Izraz “osteoporoza” izvira iz grščine. “Osteo” pomeni “kost”, “poroza” pa “luknje”. Ko kosti izgubljajo krepilne minerale, kot je npr. kalcij, hitreje, kot jih telo lahko nadomesti, in ko razgradnja celic prehiteva nastajanje celic, kosti izgubijo gostoto in so v prerezu videti kot švicarski sir… več tukaj.