Ali mraz oslabi imunski sistem in spodbuja širjenje virusov?

ByAnja Kadič

22. februarja, 2024 ,
Foto: FreepikFoto: Freepik

Ali mraz oslabi imunski sistem in spodbuja širjenje virusov?

Zima prinaša s seboj ne prinaša zgolj idiličnih prizorov pokrajine, ki je prekrita s snegom, in veselje ob prazničnih dogodkih, ampak tudi povečano število prehladov in gripe. Nedavne znanstvene raziskave so razkrile, kako nizke temperature neposredno vplivajo na naše zdravje, zlasti na imunski sistem. Odkritja ponujajo nov vpogled v staro vprašanje: Ali zaradi mrazu res zbolimo?

Hladen zrak kot sovražnik imunskega sistema

Leta 2022 so znanstveniki v ZDA predstavili rezultate študije, ki razkrivajo, da hladen zrak resno škoduje našemu imunskemu odzivu. Ko se temperature spustijo, se poslabša sposobnost telesa, da se brani pred okužbami. Slednje se zgodi predvsem v nosnem predelu, ki je prva obrambna linija pred vdihovanjem virusov in bakterij.

V študiji je bilo ugotovljeno, da že 5-stopinjski padec temperature v nosu povzroči oslabitev nosnih sten. Ta oslabitev uniči skoraj polovico dobrih bakterij, ki so ključne v boju proti virusom, ki vstopajo v naše telo. “Ko smo izpostavljeni mrzlemu zraku, je naša sposobnost, da se borimo proti tem okužbam, oslabljena,” pojasnjuje Benjamin Bleier, izredni profesor otorinolaringologije na univerzi Harvard.

Preboj v razumevanju mraza in bolezni

Raziskava predstavlja prelomnico v razumevanju vpliva mraza na zdravje. Prejšnje študije niso jasno pokazale povezave med nizkimi temperaturami in slabšim imunskim odzivom. Zdaj je jasno, da mraz sam po sebi ne povzroča bolezni, vendar ustvarja pogoje, ki so bolj ugodni za razvoj in širjenje virusov, kot sta prehlad in gripa.

Kako se zaščititi?

Kljub temu da mraz olajša širjenje virusov, moramo biti za okužbo izpostavljeni samemu virusu. Nošenje klobukov in toplih oblačil sicer ne more neposredno preprečiti bolezni, vendar je med pandemijo COVID-19 postala popularna uporaba obraznih mask. Maska ne le filtrira zrak, ampak tudi ohranja nos topel.

Profesor Mansoor Amiji z Northeastern University poudarja, da je nošenje maske koristno ne samo za preprečevanje širjenja virusov, ampak tudi kot zaščita pred hladnim zrakom. Trenutno še ne obstajajo topikalna zdravila, ki bi lahko preprečila padec temperature v nosu, zato je nošenje maske ena izmed najboljših strategij za ohranjanje zdravja v zimskem času.

Ta razkritja nas spodbujajo, da ponovno ocenimo naše strategije za ohranjanje zdravja med hladnimi meseci. Z razumevanjem, kako nizke temperature vplivajo na naše telo, in s pravilnimi preventivnimi ukrepi lahko bolje zaščitimo sebe in svoje najdražje pred zimskimi boleznimi.

[Vir: Euronews]; Foto: Freepik; Portal24