Med sredino razpravo v državnem zboru je Roberta Goloba več poslancev SDS obtožilo, da proti njemu v tujini potekajo preiskave. Kar bi naj bil razlog, da se SDS onemogoča vodenje parlamentarne komisije za nadzor javnih financ. Vodenje komisije je večina v kolegiju predsednice državnega zbora dodelila NSi. Golob je trditve, da proti njemu poteka mednarodna finančna preiskava, zavrnil kot laž.

“Poteka mednarodna finančna preiskava proti GEN-I, proti Robertu Golobu v Srbiji, v Črni gori, na Kosovu. Tam se je tudi že ustanovila preiskovalna komisija,” je v sredo v državnem zboru dejal poslanec SDS Žan Mahnič.

Golobov odziv

V resnici bi se rad najprej odzval na laži kolega Mahniča. Nobena mednarodna finančna preiskava ne poteka ne v Srbiji ne v Črni gori, nobena. Ampak okej, to ni nič novega in to je tudi edini odziv, ki ga bom imel v takem tonu, zato ker je prav, da ljudje vejo, da ima takrat, ko se nekdo zlaže v parlamentu, tisti, ki je bil z lažjo prizadet, pravico in dolžnost, da to jasno pove.”

Mahnič: V tujini organi raziskujejo GEN-I


“Zdaj poteka mednarodna finančna preiskava proti GEN-I, proti dr. Robertu Golobu v Srbiji, v Črni gori, na Kosovu se je že ustanovila preiskovalna komisija, skratka nakazil s strani GEN-I Srbije na firmo MB Consulting, 600 tisoč evrov, ki so bili potem dvignjeni, gotovina, gospod Berišaj, povezave z Robertom Golobom, vse to se pač raziskuje in verjemite mi, če postavite še takšne lojaliste na UPP, na Furs, na Sovo, na policijo, kamorkoli želite, tega ustaviti ne boste mogli. In zaradi tega ste tudi naredili na ta način, da Slovenska demokratska stranka ne vodi komisije za nadzor javnih financ, ker se seveda bojite, da bi karkoli prišlo na plano. Ampak drugje organi to raziskujejo, neodvisno od Slovenije, in verjamem, da se bomo v tem mandatu z vsemi temi posli, ki ste jih imeli v zadnjih letih na čelu državne firme GEN-I, v prihodnosti še ukvarjali, sam pa pač ne želim dati glasu, da bo premier nekdo, za katerega se bi kasneje tudi izkazalo, da je vpleten v mafijske posle in celo v kakršnokoli sumljivo trgovino in pa pranje denarja.

Nad Goloba črnogorski urad za pranje denarja?

Tri dni pred volitvami je Planet TV poročal, da se je Robert Golob znašel v mednarodni finančni preiskavi zaradi nakazil podjetju v Črni gori. Dokumenti črnogorskega urada za preprečevanje pranja denarja naj bi dokazovali, da naj bi v letih 2019 in 2020 iz srbske podružnice GEN-I nakazovali denar zasebnemu podjetju MB Consulting v Črni gori, s katerim ima GEN-I sklenjeno svetovalno pogodbo. Denar naj bi v gotovini končal pri Golobu. Lastnik MB Consulting pa naj bi bil kosovski veleposlanik na Hrvaškem Martin Berišaj. Zaradi njegove omembe je poročanje Planet TV odjeknilo tudi v tujini, predvsem na Kosovu.

Zgodbe o črnogorski preiskavi Siolu ni uspelo potrditi, niti o njej niso poročali črnogorski mediji.

Kaj se dogaja na Kosovu?

Poročanje Planet TV je imelo velik odziv na Kosovu zaradi Martina Berišaja. Na Kosovu so sicer pred tednom dni res ustanovili dve preiskovalni komisiji (povezava). Komisiji bosta preiskovali energetski sektor v državi. Ker sta bili komisiji šele ustanovljeni, so do zdaj javno znani le njuni cilji. Kosovski mediji so zgodbo Planet TV sicer prenesli, vendar novih informacij niso odkrili.

Ali je Golob torej tarča preiskovalnih komisij na Kosovu? O tem trenutno ni nobenih informacij. GEN-I, ki ga je včasih vodil Golob, ima hčerinsko podjetje na Kosovu in bi posledično lahko postal del preiskave parlamentarcev. Več bo torej znanega, ko bosta obe parlamentarni komisiji začeli delati, to naj bi bilo šele čez mesec ali dva.

Vir besedila: Siol

Vir fotografije: BOBO

By A.K.

Komentar: