Ali nosečnice lahko uživajo med? Kaj pravijo strokovnjaki?

ByAna Koren

29. marca, 2023

Ali nosečnice lahko uživajo med? Kaj pravijo strokovnjaki?

Morda ste že slišali, da otroci, mlajši od enega leta, ne smejo uživati ​​medu. Res je. Strokovnjaki pri majhnih otrocih priporočajo odložitev uvajanja medu, saj lahko prenaša med bakterije. Very Well Family poroča, da so le te še posebej nevarne za dojenčke. Zato je naravno, da se sprašujete, ali lahko jeste med v času nosečnosti. Ginekolog Brian Levine pojasnjuje, da je na srečo ta sladka poslastica v večini primerov popolnoma varna za vas in vašega nerojenega otroka.

Že od antičnih časov so med uživali kot okusno hrano in tudi, kot domače zdravilo za nekatere bolezni. Vendar nekateri dvomijo o varnosti medu, ker včasih vsebuje bakterijo, imenovano Clostridium botulinum. Ta bakterija lahko hitro raste v vašem črevesju in proizvaja nevrotoksine. Ti vodijo v botulizem, redko, a resno bolezen, ki lahko povzroči šibkost in paralizo v rokah, nogah, predelu trebuha ali dihalnem sistemu.

Vendar to tveganje ne predstavlja nevarnosti za večino otrok in odraslih. Dr. Sandy Procter, profesorica prehrane na univerzi Kansas State pravi: “Otroci, starejši od enega leta in zdravi odrasli, vključno z nosečnicami, lahko varno uživajo med. Njihov imunski sistem jih ščiti pred kakršnimi koli bakterijami, ki bi jih lahko vseboval med.”

Ker je vsaka nosečnost drugačna, strokovnjaki priporočajo, da se je, v primeru kakršnih koli vprašanj glede uživanja medu, v tem obdobju, dobro posvetovati z zdravnikom.

Princesa.si Foto: Pexels