Ali prehrana z veliko maščob škoduje metabolizmu?

ByAna Koren

6. maja, 2023

Ali prehrana z veliko maščob škoduje vašemu metabolizmu?

Vloga maščob v uravnoteženi prehrani je nesporna, vendar pa lahko prekomerno uživanje povzroči različne zdravstvene težave. V današnjem hitrem tempu udobje živil z visoko vsebnostjo maščob, pripravljenih za uživanje, vodi v povečanje porabe nasičenih in transmaščob. To vodi v porast debelosti in drugih bolezni življenjskega sloga. Nedavna študija, ki so jo izvedli raziskovalci s tokijske medicinske in zobozdravstvene univerze, poudarja negativne učinke diete z visoko vsebnostjo maščob. Slabo vpliva na črevesni mikrobiom in presnovo, kar vodi do vnetja, inzulinske rezistence in bolezni zamaščenih jeter. Oglejmo si stranske učinke uživanja hrane z visoko vsebnostjo maščob.

1. Lahko povzroči različne bolezni

Dr. Canday pravi: “Če maščobe uživamo v velikih količinah, lahko povzročijo razvoj različnih bolezni.” Dandanes je običajno uživati ​​hrano, pripravljeno za uživanje in enostavno za pripravo, ki je pogosto bogata z maščobami. Zdravnica še dodaja, da ta živila hitro odpravijo našo lakoto, lahko pa imajo tudi določene negativne učinke na naše telo, saj povečujejo tveganje za debelost, srčne bolezni in druge nenalezljive bolezni življenjskega sloga.

2. Vpliva na vaš metabolizem

V študiji, objavljeni v Scientific Reports, so raziskovalci raziskovali učinke prehrane z visoko vsebnostjo maščob na metabolizem telesa in črevesni mikrobiom. Študija je bila izvedena na miših, ki so bile 16 tednov hranjene z dieto z visoko vsebnostjo maščob. Raziskovalci so analizirali spremembe v njihovem črevesnem mikrobiomu in presnovnih profilih.

3. Povzroča povečanje telesne mase

Študija je pokazala, da je prehrana z visoko vsebnostjo maščob povzročila spremembe v mikrobiomu črevesja miši. S povečanjem števila določenih vrst bakterij, ki so povezane z vnetji in presnovnimi motnjami. Prehrana z maščobami je pri miših povzročila tudi povečanje telesne teže, insulinsko rezistenco in zamaščenost jeter.

4. Glavni vzrok zamaščenih jeter

Dr Canday pravi, da lahko prekomerno uživanje hrane z visoko vsebnostjo maščob povzroči zamaščenost jeter. Pogosto opaženo stanje, ki na dolgi rok povzroči poškodbe jeter. Da dosežete največje koristi je pomembno, da zaužijete ustrezno razmerje maščobnih kislin. Uživanje vlaknin ima vlogo pri zmanjševanju absorpcije maščob v črevesju in pomaga zmanjšati tveganje za nastanek oblog ter ohranjati zdravje srca.

Kako uravnotežiti učinke diete z visoko vsebnostjo maščob?… več na Princesa.si

Foto: Pixabay