Ali prehrana z visoko vsebnostjo beljakovin škoduje vašim ledvicam?

ByAna Koren

7. maja, 2023

Ali prehrana z visoko vsebnostjo beljakovin škoduje vašim ledvicam?

Mnenja so, da je nekdo, ki uživa preveč beljakovin, v nevarnosti, da zboli za boleznijo ledvic. Kaj pa, če vam povemo, da je to mit? Preberite, če želite izvedeti več.

Beljakovine uživamo v različnih oblikah. To so lahko mlečni izdelki, meso ali jajca. Tudi veliko leče in zelenjave vsebuje manjše količine beljakovin. So ene izmed prehranskih makrov, ki jih v takšni ali drugačni obliki vsakdo uživa v svoji prehrani. Nekateri ljudje se odločijo svojo prehrano dopolniti z dodatnimi beljakovinami v obliki sirotkinih beljakovin. Ampak, ali imajo negativen vpliv na ledvica? Pa ugotovimo.

Prehrana z visoko vsebnostjo beljakovin ne poškoduje ledvic

Prehransko uživanje beljakovin nima dokazanega učinka na zdravje vaših ledvic. Tudi, če uživate zmerno količino beljakovin, se bo našel kakšen zdravstveni guru, ki vam bo rekel, da boste poškodovali ledvica. Ne verjemite mu. Pomanjkanje osnovnega razumevanja delovanja vašega telesa ne bo imelo pozitivnega vpliva na vaš življenjski slog ali zdravje.

Beljakovine in poškodbe ledvic

Beljakovine so bistveni del človeškega telesa. Je gradnik vaše anatomije in je potreben pri izdelavi hormonov, encimov, tkiv, rasti nohtov, rasti las, zdravju kosti itd. Pravzaprav vsega, iz česar ste sestavljeni. Povpraševanje po beljakovinah v vašem telesu je tako veliko, da je zelo težko pretiravati.

Preveč beljakovin bo povzročilo prebavne težave, preden pridejo na vrsto ledvice. Zato nehajte skrbeti. Zaužiti dovolj beljakovin, ki povzročajo prebavne težave, je izjemno velika količina in doseganje te številke za posameznika je zelo malo verjetno.

Beljakovine so koristne za vaše zdravje

Nam, kot ljudem, ni treba črtati beljakovin iz naše prehrane. Potrebno je dodati še več virov, da zagotovimo boljše delovanje telesa. Ni dokazov, ki bi potrdili, da beljakovine škodujejo telesu. Vendar ni presenetljivo, da številne študije govorijo o nasprotnem, tj. o pozitivnem vplivu beljakovin.

Obstaja študija, ki je bila marca 2000 objavljena v International Journal of Sports Nutrition and Exercise Metabolism. Vključevala je udeležence, ki so bili bodybuilderji in drugi dobro trenirani športniki, z visokim vnosom beljakovin. Dali so tudi kri in urin za analizo. Študija je pokazala, da vnos beljakovin ne vpliva na delovanje ledvic.

Ne beljakovine, ampak te stvari lahko poškodujejo vaše ledvice… več na Princesa.si