Ali so moške kratke hlače spet moderne? 

ByAnja Kadič

11. avgusta, 2022 , ,
Ali so moške kratke hlače spet moderne?

Moški zagotovo premalo nosijo kratke hlače. Morda pa se bo zdaj, ko je Donald Glover novi obraz tega gibanja v Ameriki, stanje obrnilo na bolje.

Igralca iz Atlante so pred kratkim na Manhattnu fotografirali v rumenem enobarvnem videzu. Videz je bil sestavljen iz klobuka, superg in kratkih hlač. Videz naznanja začetek novega obdobja golih stegen.

Milo Ventimiglia je bil lani prav tako fotografiran v športnih hlačah, ki so razkrivale stegenske mišice. Zato je Vox poletje 2021 razglasil celo za poletje golih stegen. Odziv družbenih medijev na Gloverja in Ventimiglio lani, je sprožilo vprašanje zakaj več moških ne nosi kratkih hlač.

https://twitter.com/FilmUpdates/status/1379266762865143808

Prvič, moška oblačila so lahko omejujoča pri ustvarjanju videza. Oblačila so običajno minimalna in predvidljiva. To pušča relativno malo prostora za izražanje.

Večina komentarjev o Gloverju in Ventimiglii se je nanašala na njuno privlačnost. Zlasti na njuno čvrsto postavo. Zdi se, da ljudje mislijo, da moraš biti za nošenje kratkih hlač vitek ali mišičast. Ta nesporazum nas opozarja, da je fatfobija prav tako razširjena med moškimi oblačili.

Učna ura zgodovine

Kratke moške hlače so bile zelo priljubljene v desetletju, imenovanem anything goes v sedemdesetih in osemdesetih letih prejšnjega stoletja.

Od Harrisona Forda do Johna Travolte in Toma Sellecka. V devetdesetih letih smo se potem poslovili od moških golih stegen in pozdravili kratke cargo hlače. To je bila temna doba cargo hlač s številnimi žepi in zadrgami ter veliko dodatnega materiala.

Na pariškem tednu mode, pomlad 2023, je blagovna znamka EgonLab predstavila kolekcijo kratkih hlač mikro-mini. Pradina revija moških oblačil je, zanimivo, prav tako vključevala izbor usnjenih kratkih hlač.

Nova zgodba o “dolgočasni” moški modi

Oblikovalci si očitno prizadevajo na novo spisati zgodbo o “dolgočasni” moški modi.

Ponovni vzpon kratkih hlač bi lahko bil povezan tudi s širšimi trendi na področju oblačenja. Med njih zagotovo spada fluidnost spolov. Vendar pa ob uveljavljanju spodnjih delov manjka pomemben element. Raznolikost velikosti.

Gibanje za pozitivno telesno samopodobo je bilo do sedaj bolj osredotočeno na ženska oblačila. Tako kot so mikromini krila prevzela žensko modo, so tudi moške mikromini kratke hlače vidne le na vitkih modelih.

Pravzaprav se arhetip visokega, mišičastega moškega na modni pisti ali v številnih moških velikostih, še ni pojavil.

Po podatkih revije Vogue Business je v sezoni moških oblačil jesen 2022 le sedem od 77 blagovnih znamk predstavilo modele plus velikosti. Tudi letošnja pomladna sezona 2023 naj ne bi bila nič boljša.

Vendar je bil dosežen določen napredek.

Vzemimo za primer Rihanno, ki je za svoje kampanje Savage x Fenty najela močnejše modele. Ali pa oblikovalci kot je npr. Willy Chavarria, ki so na modno stezo poslali moške različnih velikosti.

Na omrežju TikTok se vse bolj uveljavlja sprejemanje moškega telesa. Videoposnetki, ki govorijo o učinkih sramotenja telesa in pomenu predstavljanja velikosti, so namereč dosegli na milijone ogledov.

Radikalna vrnitev nekoč osovraženih moških kratkih hlač sporoča, da je čas za upor.

Ker si tvegana oblačila utirajo pot v mainstream, je čas za spremembo paradigme sprejemanja moškega telesa.

Naslednja naloga je očitna. Naslednji so zgornji deli oblačil.