Ali so “papirnate” kreme prihodnost lepotne industrije?

ByAna Koren

27. marca, 2023 ,

Ali so “papirnate” kreme prihodnost lepotne industrije?

Verjetno veste, da je kozmetična industrija kriva za velike količine plastičnih odpadkov, a ste vedeli, da porabi tudi velike količine vode? Kreme, serumi, šamponi… Vse je večinoma sestavljeno iz približno 70 do 90 odstotkov vode. Precej strašljiva misel, če pomislimo, da imamo na voljo le še tri odstotke sveže vode.

Da bi našli rešitev za problem pomanjkanja pitne vode in naredili kozmetiko bolj trajnostno, se znanstveniki ukvarjajo z zanimivimi rešitvami. Eni izmed njih so angleški raziskovalci z univerze East Anglia. Kozmetične izdelke, kot je vlažilna krema jim je uspelo, spremeniti v majhne suhe papirčke, ki spominjajo na konfete.

Kapljica vode za aktivacijo

“Vodo odstranimo iz izdelka tako, da jo izločimo v zelo tankem curku, ki se zelo hitro posuši,” je za revijo Glamour povedal Sheng Qi, profesor znanosti in tehnologije farmacevtskih materialov, ki je vodil projekt . “Trdni ostanek, ki ostane, so tanka vlakna, ki tvorijo ta papirju podoben material.”

Vse kar morate storiti je, da na “papir” dodate kapljico vode, da ga aktivirate in voilà, vaša vlažilna krema je pripravljena za uporabo.

Krema brez roka uporabnosti

Takšne “papirnate” vlažilne kreme bi močno zmanjšale ogljični odtis kozmetične industrije. Za razliko od tekočih pripravkov nove različice ne bi zahtevale toliko goriva za prevoz, ker niso tako težke. “Kar 98 odstotkov vode v izdelkih, kot so vlažilna krema, krema za sončenje, šampon in balzam, je mogoče odstraniti,” je dodal profesor Qi.

“Papirnati” izdelki sploh ne potrebujejo plastične embalaže za preprečevanje uhajanja tekočine, kar je bonus. Prav tako ni potrebe po konzervansih, pravzaprav ta tehnologija podaljša rok uporabnosti izdelka, kar je plus za našo kožo.

Ob vseh teh fantastičnih informacijah pošteno komaj čakamo dan, ko bomo lahko kupili svojo prvo “papirnato” vlažilno kremo, kremo za sončenje ali šampon.

Princesa.si Foto: Pexels