Ali ste narcis? Razkrivamo ključne znake narcisoidnosti

Poslovnež [Foto: Freepik]

Ali ste narcis? Razkrivamo ključne znake narcisoidnosti

Narcisoidnost je pojem, ki pogosto zbuja pozornost in radovednost. Gre za več kot le nečimrnost in prekomerno samopodobo. Narcisizem lahko predstavlja širok spekter vedenj, ki segajo od velikega ega do patološkega občutka lastne pomembnosti. Pomembno je razumeti, da narcisoidnost ne pomeni nujno narcistične osebnostne motnje (NPD).

Razlika med narcisoidnostjo in NPD

Oseba lahko kaže narcistične lastnosti, vendar to še ne pomeni, da ima NPD. NPD je ena izmed mnogih osebnostnih motenj, opisanih v Diagnostičnem in statističnem priročniku duševnih motenj, peta izdaja (DSM-5-TR). NPD vključuje vedenja in prepričanja, ki močno vplivajo na osebno, družbeno in delovno življenje ljudi z motnjo.

Znaki narcistične osebnostne motnje

Prepoznavanje znakov NPD je ključnega pomena za razumevanje in obravnavo te motnje. Tukaj je 11 glavnih znakov, ki jih lahko opazimo pri osebah z NPD:

 • Radi ste v središču pozornosti: Olepševanje dosežkov in pripovedovanje idealiziranih zgodb za pridobitev občinstva. Svoje zgodbe lahko olepšate, da naredite vtis na občinstvo in predstavite idealizirano različico sebe.
 • Imate navado dajanja nezaželenih nasvetov: Izražanje mnenj na način, ki nakazuje lastno večvrednost. Morda priporočite najboljše restavracije ali delite svojo modrost o različnih temah, kar lahko izraža prenapihnjen občutek lastne vrednosti.
 • Sovražite čakanje v vrsti: Občutek upravičenosti in pričakovanje posebne obravnave. Narcisi pričakujejo, da se svet vrti okoli njih in so razočarani, če se to ne zgodi.
 • Vaše ambicije ne poznajo meja: Verjamete, da vam je usojena veličina. Narcisi verjamejo, da so naravno edinstveni in del elitnega razreda, ki si zasluži le najboljše.
 • Veste, kako vklopiti čar: Uporaba čarobnosti za pridobivanje občudovanja in potrjevanja. Vse občudovanje, s katerim obsipate drugo osebo, je del neizrečenega dogovora: od njih pričakujete enako.
 • Ste tekmovalni: Stalna potreba po zmagi in težave pri priznavanju dosežkov drugih. Narcis mora zmagati na skoraj vseh področjih in težko priznava uspehe drugih.
 • Znani ste po zamerljivosti: Konfliktna narava in maščevalno vedenje ob prizadetih občutkih. Narcisi se pogosto jezijo in se maščujejo, namesto da bi se soočili s svojimi občutki.
 • Nikoli niste vi krivi: Pomanjkanje prevzemanja odgovornosti in krivljenje drugih. Narcisi redko priznajo svoje napake in raje krivijo druge.
 • Izkoriščate ljudi: Manipulacija in izkoriščanje drugih za dosego svojih ciljev. Narcisi izkoriščajo ljudi, pogosto ne namerno, a na situacije gledajo z vidika, kaj jim lahko prinesejo.
 • Hrepenite po visoki ravni samospoštovanja: Potreba po stalni pozornosti in občudovanju. Narcisi želijo zadovoljiti svojo potrebo po t. i. “narcisistični ponudbi”, kar pomeni, da si želijo stalne pozornosti in idealnega življenja.

Prednosti narcističnega vedenja

Narcistično vedenje je včasih lahko koristno. Vodje, ki so označeni kot narcisoidni, so pogosto očarljivi in samozavestni. Ta vrsta vodenja je povezana z učinkovito komunikacijo in aktivnim sodelovanjem. Druge možne koristi narcističnega vedenja vključujejo boljše delovanje v nepredvidljivih situacijah, izbiro pozitivnih dejanj za iskanje osebnega smisla življenja, boljše delovanje v smislu sprememb, reform in kriz ter prizadevanje za prepoznavanje in uspeh.

Opozorilni znaki v odnosih

Pomembno je, da opazite zgornje znake, ko komunicirate z drugimi in ustvarjate odnose z njimi. Nekateri opozorilni znaki se lahko kažejo kot:

 • Nenehna konkurenca: Narcisi verjamejo, da sta vedno zmagovalec in poraženec, tudi v osebnih odnosih. Naredili bodo vse, kar je potrebno, da zmagajo.
 • Zavist in ljubosumje: Narcisti zavidajo drugim in dojemajo grožnje v odnosih.
 • Pomanjkanje zavezanosti: Na začetku kažejo zanimanje, ki hitro zbledi, kar vodi v enostranske odnose.
 • Ljubezensko bombardiranje: Na začetku odnosa prekomerno obdarovanje in izkazovanje naklonjenosti.

Razumevanje razlik med narcističnimi lastnostmi in NPD je ključno za pravilno obravnavo in pristop k osebam s temi vedenji. Pomembno je, da se zavedate teh značilnosti in opozorilnih znakov, ko ustvarjate in vzdržujete odnose z drugimi.

[Vir: Health]; Portal24; Foto: Freepik