Ko doma prinesemo mrežo krompirja, pogosto posežemo po hladilniku, saj si predstavljamo, da bo tako ostal dlje svež. A krompir in hladilnik preprosto nista najboljša prijatelja – shranjevanje pri prenizkih temperaturah mu bolj škodi kot koristi. Poglejmo, zakaj je tako in kje ga je bolje hraniti, da ostane čvrst, okusen in primeren za pripravo različnih jedi.
Če krompir hranimo v hladilniku, pride do procesa, imenovanega “hladna sladkorna pretvorba”. V tem primeru začne škrob v gomoljih razpadati v enostavne sladkorje, kar vpliva na okus in teksturo. Tak krompir postane sladkast, pri kuhanju ali pečenju pa se lahko pretirano potemni.
To ni zgolj estetski problem – pri visokih temperaturah se sladkorji lahko povežejo z aminokislinami in tvorijo akrilamid, snov, ki jo povezujejo z negativnimi vplivi na zdravje.
Hladno okolje s povečano vlago, kot jo najdemo v hladilniku, pospešuje kaljenje. Krompir začne poganjati hitreje kot sicer, kar pomeni, da iz njega izraščajo zeleni poganjki, ki niso samo neokusni, ampak lahko vsebujejo tudi solanin – naravni toksin, ki ga najdemo v družini razhudnikov. Zlasti v večjih količinah lahko ta snov povzroča slabost, glavobol ali celo prebavne motnje.
Idealni pogoji: temen in hladen kotiček doma
Krompir ima raje temno, hladno (a ne prehladno) in suho okolje. Najprimernejša temperatura zanj je med 7 in 10 °C. To pomeni, da je klet, shramba ali celo temen kotiček kuhinjske omarice boljša izbira kot hladilnik. Pomembno je tudi, da krompir ni neposredno izpostavljen svetlobi, saj začne v takih pogojih zeleneti. Zelen krompir naj raje zavržemo, saj vsebuje večje količine solanina.
Krompir potrebuje zračnost. Če ga pustimo v plastični vrečki, se vlaga ujame v notranjosti in ustvarja idealne pogoje za plesni in gnitje. Namesto tega uporabimo papirnate vrečke ali platnene vrečke, ki omogočajo, da krompir »diha«.
Tudi leseni zaboji ali košare, postavljene v senčen kotiček, delujejo odlično. Dobro je, da krompir pred shranjevanjem ni opran – umazanija mu nudi dodatno zaščito pred propadanjem.
Ločeno od čebule – to ni le kulinarični nasvet
Čeprav ju pogosto uporabljamo skupaj pri kuhi, čebula in krompir ne spadata skupaj v shrambo. Čebula oddaja pline, ki pospešijo kvarjenje krompirja. Vsak naj ima svojo košaro, idealno postavljeno nekaj metrov narazen, če imamo prostor. Tako bomo podaljšali svežino obeh.
Tudi ob optimalnem shranjevanju krompir ne bo zdržal večno. Redno preverjajmo zaloge, odstranimo nagnite ali mehke gomolje in po potrebi porabimo tiste, ki kažejo znake staranja. Zdravi gomolji z napeto kožo brez gnilobe so pripravljeni na uporabo – pa naj gre za pire, pečen krompir ali kaj bolj domiselnega.
Alenka Mirnik
Foto: Pixabay