Ali Ukrajina z napadi na Krim napoveduje osvoboditev polotoka?

ByAna Koren

16. septembra, 2023 , ,
Vojna v Ukrajini [Foto: DefenceU X]

Ali Ukrajina z napadi na Krim napoveduje osvoboditev polotoka?

Ta teden so ukrajinske oborožene sile izvedle spektakularne napade na polotok Krim, zadeli so ruske vojaške ladje in rakete. Ocene povzročene škode se gibljejo v milijardah evrov, kar odpira vprašanje, ali se Ukrajina pripravlja na osvoboditev Krima, ki si ga je Rusija priključila leta 2014.

Krim, ki je ruska trdnjava, igra ključno vlogo v regiji. Oleksandr Musiienko iz kijevskega Centra za vojaške in pravne študije pojasnjuje, da je strategija Ukrajine dvojna, in sicer “vzpostaviti prevlado v severozahodnem Črnem morju in oslabiti ruske logistične možnosti za njihove obrambne črte na jugu, blizu Tokmaka in Melitopola.”

Nedavni napadi so bili usmerjeni proti ruski črnomorski floti v Sevastopolu, kjer so križarke dolgega dosega, dobavljene iz Združenega kraljestva in Francije. Napadi si povzročili katastrofalno škodo. Britansko obrambno ministrstvo je sporočilo, da je bila velika amfibijska desantna ladja Minsk “skoraj zagotovo funkcionalno uničena.” Podmornica razreda Kilo, Rostov na Donu pa je “verjetno utrpela katastrofalno škodo.”

Sofisticirana operacija

Poleg tega je Ukrajina poročala tudi o sofisticirani operaciji v bližini Jevpatorije. V operaciji so bile uporabljene kombinacije brezpilotnih letal in izstrelkov Neptun ukrajinske izdelave za uničenje ruskega sistema zračne obrambe S-400. To je bil drugi uspešen napad na ruske S-400 sisteme na Krimu v manj kot mesecu dni.

Te operacije so bile del širšega prizadevanja Ukrajine za oslabitev ruske vojaške prisotnosti na Krimu in okoli njega. Med drugim so bile uničene tudi ruske radarske postaje na morskih plinskih ploščadih in napaden nosilec raket na zračni blazini na vhodu v pristanišče Sevastopol.

Oleksandr Musiienko meni, da bi z naprednejšim orožjem, kot so ATACMS (taktične balistične rakete) iz Združenih držav, Ukrajina lahko izvedla še bolj izpopolnjene operacije. “Poskušali jih bomo oslepiti,” pravi Musiienko. “Vsak uspešen napad olajša naslednjega,” je dodal.

Kerški most

Kljub tem uspehom je še vedno veliko dela, pravi upokojeni kapitan ukrajinske mornarice Andriy Ryzhenko. “Osvoboditi moramo obalo Azovskega morja in presekati kopenski koridor,” pravi. Slednje pomeni, da je potrebna dolga in naporna ofenziva na jugu. Ena ključnih ovir je Kerški most, ki povezuje Krim z ruskim kopnim.

Kljub naraščajočim pritiskom, ruske sile še vedno nadzorujejo vitalne transportne poti, vključno z mostom. Ryzhenko meni, da bi njegovo zaprtje povzročilo “logistično težavo” za Rusijo in dobrodošlo spodbudo za ukrajinsko ofenzivo na jugu.

Oleksij Danilov, sekretar Sveta za nacionalno varnost in obrambo Ukrajine, je dejal, da Ukrajina uporablja vsa razpoložljiva sredstva, da bi prisilila Rusijo, da zapusti Krim. “Videti je, da če Rusi ne bodo sami zapustili Krima,” je dejal v radijskem intervjuju, “jih bomo morali ‘odkaditi’.”

Medtem ko Ukrajina beleži uspehe, Musiienko opozarja, da bo “osvoboditev Krima” trajala nekaj časa. “Trenutno poskušamo očistiti pot do Krima,” pravi.

Opazovalci v Kijevu so previdni glede prihodnosti. Čeprav so nedavni napadi pokazali izboljšanje v ukrajinskih vojaških operacijah, še vedno obstaja veliko negotovosti glede tega, ali bo to pripeljalo do ponovnega zavzetja polotoka.

vir Foto: DefenceU X Portal24