Ali veste, da ste zjutraj tri centimetre višji kot zvečer, ko greste spat?

Ali veste, da ste zjutraj tri centimetre višji kot zvečer, ko greste spat? Znanost nas vedno znova preseneča z izjemnimi odkritji, ki razkrivajo skrite aspekte našega vsakdanjega življenja. Najnovejše odkritje, ki je mnoge šokiralo, se nanaša na našo višino in težo ter kako se te spreminjajo med dnevom.

Zjutraj višji za 1 do 3 centimetre

Po študiji, ki je bila izvedena leta 2017, se je izkazalo, da smo vsi zjutraj po tem, ko se zbudi, v povprečju višji za 1 do 3 centimetre kot ob koncu dneva, preden zaspimo. To nenavadno pojavljanje je razloženo s krčenjem hrustanca v hrbtenici in kolenih med hojo in vplivom gravitacije čez dan, kar povzroči, da se do večera skrčimo za nekaj centimetrov.

Spreminjanje teže med dnevom

Poleg višine se spreminja tudi naša teža. Zjutraj smo nekoliko lažji kot ob koncu dneva. To je povsem logično, saj med spanjem rahlo dehidriramo in s potenjem izgubljamo tekočino. Čez dan to tekočino povrnemo z uživanjem hrane in pijače, kar poveča številko na tehtnici. To nihanje teže med dnevom je presenetljivo, a povsem naravno.

Presenetljiva ugotovitev o metabolizmu

Poleg tega se je pokazalo, da tudi naš metabolizem ni konstanten skozi ves dan. Medtem ko spimo, naše telo porablja kalorije za dihanje in ohranjanje telesne temperature. To študija UNILAD in nam tako razkriva še eno fascinantno plat vsakodnevnega življenja.

To odkritje nas opominja, da naše telo deluje v zapletenem ritmu, ki se odraža v naši višini, teži in metabolizmu. Kljub temu, da je študija iz leta 2017, so se mnogi za to teorijo šele zdaj prvič seznanili, kar nas spomni, da je svet znanosti poln nepričakovanih presenečenj, ki nam pomagajo bolje razumeti sebe in svoje telo.

Foto: Pexels

Portal24