Ali veste, da zajtrk izboljša obnašanje otrok v šoli?

ByAna Koren

24. januarja, 2023 ,

Kolikokrat ste že slišali, da je zajtrk najpomembnejši obrok dneva?

Zajtrk je najpomembnejši obrok dneva in obstaja veliko dokazov, ki kažejo prav na to, zlasti ko gre za otroke. Številne raziskave so namreč pokazale, da zajtrk izboljša obnašanje otrok v šoli. Slabi vzorci prehranjevanja lahko ogrozijo njihovo rast in razvoj. Zato lahko z gotovostjo potrdimo, da kakovosten zajtrk pomaga otrokom zagotoviti energijo, ki jo potrebujejo za prihodnji dan in hranila, ki jih potrebujejo za rast in razvoj.

Kratkoročno lahko uživanje zajtrka poveča energijo in motivacijo za učenje. Visok metabolični promet in hitra rast otrok pomenita, da potrebujejo optimalno prehrano. Imajo večje potrebe po zalogah glikogena (ali energije) ponoči, medtem ko spijjo.

Ker na splošno spijo dlje kot odrasli, ostanejo brez hrane dlje časa. Zato je hranljiv zajtrk še posebej pomemben, da zagotovimo “gorivo” za oksidacijo glukoze.

Ko je raven glukoze v krvi nizka, se sproščajo hormoni, kot sta adrenalin in kortizol, zaradi česar so lahko otroci vznemirjeni in razdražljivi. To lahko vpliva tudi na njihovo koncentracijo in celo povzroči agresivno vedenje.

Otroci, ki zjutraj ne zajtrkujejo, se pogosteje spopadajo s pomanjkanjem energije in veliko težje prenašajo šolske obveznosti, ugotavljajo strokovnjaki.

Prav tako lahko kakovosten zajtrk vodi do boljše šolske uspešnosti, na primer ocen. Po drugi strani imajo otroci, ki redno izpuščajo zajtrk, večjo verjetnost, da bodo imeli težave pri reševanju testov ali bodo izostajali iz šole.

Povezava med zajtrkom in duševnim zdravjem

Obstaja tudi povezava med zajtrkom in duševnim zdravjem. Običajna živila za zajtrk, kot so mleko in polnozrnata žita, so odličen vir hranil, ki vplivajo na delovanje možganov. Raziskave so pokazale, da lahko zajtrk z različnimi skupinami živil, ki povečajo vnos vitaminov in mineralov, vodi do boljšega duševnega zdravja pri mladostnikih. Tisti, ki ga izpuščajo, pa vseh teh koristi nimajo.

Otroci, ki preskočijo zajtrk, bodo prav tako pogosteje potrebovali nezdrave prigrizke čez dan. Prigrizki lahko zagotovijo do četrtino dnevnega vnosa energije pri nekaterih mladostnikih. Prigrizki pogosto vključujejo nezdravo hrano, povezano z razvojem prekomerne teže in debelosti. Izobraževanje otrok o dobri rutini zajtrka je ključnega pomena.

vir Foto: Pexels

Ne spreglejte…

Pomanjkanje železa pri otrocih, kakšni so znaki?

Železo je zelo pomembno hranilo, ki je potrebno za rast in razvoj otroka. Nnekateri otroci ga nimajo dovolj, zato obstaja tveganje za razvoj anemije. Če pomanjkanja ne prepoznamo pravočasno lahko pride do resnejših posledic… več tukaj.