Ali veste zakaj iz vaše klimatske naprave zaudarja?

Klimatska naprava vpiha veliko hladnega zraka v prostor, ko se zdi, da je zunaj sto stopinj, in zaradi tega jo imamo radi. Včasih pa v prostor vnese tudi veliko neprijetnih vonjav, ki nam niso všeč. Obstaja tudi toliko različnih vrst vonjav, vzroki in rešitve za vsakega pa se lahko zelo razlikujejo.

Gnila jajca

Vonj po gnilih jajcih bi lahko pomenil, da v bližnji napravi na plin pušča zemeljski plin, ki pušča v dovod zraka. To je resna skrb in zahteva takojšnjo pozornost. Takojšnja evakuacija in kontaktiranje plinskega podjetja in strokovnjaka. Zaradi nevarnosti ta napaka zahteva strokovno pozornost.

Prepotene noge ali umazane nogavice

Ta vonj pogosto izhaja iz zamašene ali umazane tuljave uparjalnika. Vlaga in prah na tuljavi ustvarjata gojišče za te organizme. Čiščenje tuljave uparjalnika s čistilom za tuljavo in obdelava z antimikrobnim sredstvom lahko odpravi vonj.

Izpušni plini

Vonj, ki spominja na izpušne pline avtomobila, lahko izvira iz tekočin, ki se uporabljajo v enoti AC, ki puščajo in se pregrevajo. To se lahko zgodi, če se notranji mehanski deli obrabijo. Preverite tesnjenje notranjih mehanskih delov in zamenjajte morebitne poškodovane komponente. Tehnik lahko pomaga ugotoviti natančno težavo.

Vonj po plesni

Ta vonj je običajno posledica rasti plesni ali plesni v kanalih ali na hladilnih tuljavah. Vlažni pogoji ali slabo prezračevanje lahko spodbujajo rast plesni. Čiščenje in razkuževanje cevovoda ter uporaba protimikrobnega zdravljenja običajno reši to težavo. Morda bo potrebno profesionalno čiščenje kanalov.

Gorenje ali smodnik

To bi lahko pomenilo pregrete električne komponente v enoti ali kratek stik. To je resna težava in zahteva takojšen strokovni pregled. Izklopite enoto in se obrnite na strokovnjaka, da preveri morebitne električne napake, kot je pregrevanje ali kratek stik. To ni nekaj, kar bi bilo mogoče popraviti brez strokovnega znanja,.

Kemični vonji

Če zaznate oster vonj, podoben kemikalijam, je to lahko posledica puščanja hladilnega sredstva. Hladilno sredstvo je kemikalija, ki se uporablja v procesu hlajenja, zato mora njegovo puščanje odpraviti strokovnjak. Ravnanje s hladilnimi sredstvi zahteva specializirano usposabljanje in opremo.

Razpadajoč organizem

Če se širi vonj po razpadajoči snovi … verjetno je. Neprijeten vonj po razpadanju je lahko posledica majhnih živali ali žuželk, ki so poginile v kanalu ali drugih delih sistema AC. Odstranjevanje razpadajočih snovi, čiščenje in razkuževanje prizadetega območja običajno reši to težavo. To je lahko naloga za strokovnjaka, če je zadeva globoko v sistemu.

Kako preprečiti vonjave iz klimatske naprave

Redno vzdrževanje: Redno vzdrževanje, kot je čiščenje tuljav, zamenjava filtrov in pregledovanje celotnega sistema, bo preprečilo številne težave, povezane z neprijetnim vonjem.

Redno čiščenje in menjava filtrov: Filtre je treba očistiti ali zamenjati v skladu s priporočili proizvajalca. Umazani filtri lahko povzročijo zatohel vonj.

Čiščenje odtočne posode: Če zaznate vonj po stoječi vodi, se prepričajte, da je odtočna posoda čista in da na odtočni cevi ni ovir, da preprečite kopičenje vode.

Ustrezno prezračevanje: Zagotovite, da so odprtine za dovod zraka stran od območij, kjer lahko izvirajo neprijetni vonji, kot so prostori za kajenje ali kuhinje.

Uporabljajte blaga čistila: Če sistem čistite sami, uporabite blaga, nekemična čistila, da se izognete dolgotrajnemu vonju po kemikalijah.

Profesionalno čiščenje kanalov: Če je vonj po plesni ali trdovraten vonj, razmislite o profesionalnem čiščenju kanalov, da odstranite plesen ali bakterije v kanalih.

Preverjanje kanalov: Preglejte ali kanali puščajo in jih po potrebi zatesnite, saj bi lahko vlekli vonjave iz drugih območij.

Izogibajte se kajenju v bližini enote: Če je problem cigaretni dim, poskrbite, da nihče ne kadi v bližini območij za dovod zraka.

Uporabite čistilnike zraka: Včasih lahko uporaba čistilnika zraka v povezavi s sistemom AC pomaga odpraviti neprijetne vonjave.

vir Foto: Pixabay Portal24