Ali zdravljenje anksioznosti z akupunkturo res deluje?

Akupunktura [Foto: Freepik]

Ali zdravljenje anksioznosti z akupunkturo res deluje?

Stres je postal stalni spremljevalec našega vsakdana, zamisel o prebadanju kože z več iglami se zato zdi zgolj dodatni vir tesnobe. Tradicionalna kitajska medicina akupunkturo že tisočletja uporablja za lajšanje bolečin in zdravljenje različnih zdravstvenih stanj, vključno z anksioznostjo.

Kako akupunktura deluje pri tesnobi?

Akupunktura temelji na konceptu, da energija ali “qi” teče po telesu po določenih poteh. Ko je ta energija blokirana ali neuravnotežena, lahko pride do različnih zdravstvenih težav, vključno s tesnobo. “Akupunktura lajša tesnobo z uravnavanjem živčnega sistema, zlasti s tem, da veje avtonomnega živčnega sistema vrne v ravnovesje,” pojasnjuje Ashley Flores, licencirana akupunkturistka iz Chicaga. Zdravljenje z akupunkturo pomaga premakniti telo nazaj v sproščeno stanje, kjer je simpatični sistem bolj uravnotežen in ne prevladuje več.

Elizabeth Trattner, doktorica kitajske in integrativne medicine, ki deluje v Miami Beachu na Floridi, dodaja: “Akupunktura obnavlja homeostazo in spodbuja zdravljenje.” S tem celostnim pristopom akupunktura vključuje tudi priporočila za vadbo, prehrano, fitoterapijo in psihoterapijo, saj ne ločuje fizičnega in duševnega vidika pacienta.

Postopek akupunkture

Med akupunkturno sejo bo akupunkturist skupaj z vami razumel vaše zdravstvene cilje in opravil natančen pregled zdravstvene anamneze. Nato se boste sprostili na udobni mizi, medtem ko bodo zelo tanke igle previdno zabodene pod površino vaše kože. Igle so običajno vstavljene v akupunkturne točke, ki se nahajajo na specifičnih mestih glede na vaše telesne ali duševne simptome. Pri zdravljenju anksioznosti se igle pogosto vstavijo na področja, kot so notranjost zapestij, med oči in ušesa. Igle ostanejo v sobi približno 30 minut, medtem pa vas lahko spremljajo grelna svetilka, odeja, eterična olja ali pomirjujoče zvočne frekvence.

Prednosti akupunkture za anksioznost

Raziskave kažejo, da je akupunktura lahko učinkovita pri zmanjševanju simptomov anksioznosti. Pregled 20 študij, ki so obravnavale akupunkturo pri ljudeh z generalizirano anksiozno motnjo, je pokazal, da je akupunktura lahko koristna v primerjavi z zdravili, lažno akupunkturo in drugimi neakupunkturnimi terapijami. Kljub temu potrebujemo več visokokakovostnih randomiziranih kontroliranih preskušanj, da bi razumeli, kako učinkovita bi lahko bila akupunktura pri zdravljenju različnih vrst anksioznih motenj, kot so agorafobija, panična motnja, fobije, selektivni mutizem, ločitvena anksiozna motnja in socialna anksiozna motnja.

Poleg tega je akupunktura lahko koristna tudi pri kirurških posegih. Ena študija je primerjala akupunkturo in farmakološko zdravljenje ter ugotovila, da so imeli ljudje, ki so imeli akupunkturo pred operacijo žolčnika ali operacijo kile, manj predoperativne tesnobe kot tisti, ki so jemali zdravilo proti anksioznosti Midazolam, vrsto benzodiazepina.

Drugi terapevtski učinki akupunkture

Poleg lajšanja tesnobe ima akupunktura tudi druge terapevtske učinke. Številne študije se osredotočajo na lajšanje bolečin v križu, vratu in kolenih ter glavobolov. Obstaja tudi nekaj dokazov, da je akupunktura lahko koristna za lajšanje tesnobe pri ljudeh s kronično bolečino. En pregled je pokazal, da lahko akupunktura uravnava področja možganov, ki igrajo vlogo pri bolečini in čustvih.

Možna tveganja in stranski učinki

Akupunktura je relativno varna, če obiščete usposobljenega zdravnika s certifikatom, ki uporablja sterilne igle. Igle za enkratno uporabo so industrijski standard. Izogibajte se zdravnikom, ki uporabljajo nesterilne igle in nepravilne akupunkturne postopke, saj to ni varno ali standardno in lahko povzroči zaplete. Neželeni učinki, ki se lahko pojavijo, vključujejo krvavitev, poškodbo centralnega živčnega sistema, omedlevico med sejo, hematom (močne modrice), okužbe, bolečino pri igli in preluknjane organe. Kljub temu, če delate z ustrezno usposobljenim in certificiranim izvajalcem, so tveganja minimalna.

Kaj lahko naredite doma?

Akupunktura se lahko izvaja samo pri licenciranih, usposobljenih izvajalcih akupunkture v skladu s predpisi ameriške uprave za hrano in zdravila. Vendar pa lahko poskusite z akupresuro, ki uporablja iste principe kot akupunktura – samo brez igel. Oseba lahko uporabi svoje roke, prste, palec ali pisalo, da pritisne na določene akupunkturne točke in si olajša simptome. Raziskave so pokazale, da je akupresura učinkovita pri zmanjševanju tesnobe.

Če se počutite zaskrbljeni, je morda vredno poskusiti akupunkturo. Raziskave so pokazale, da je praksa lahko učinkovita pri zmanjševanju simptomov anksioznosti. Pri izvajanju akupunkture so minimalna tveganja in neželeni učinki, če se izvaja pravilno in s sterilnimi iglami. Preden se odločite za akupunkturo za anksioznost, se pogovorite z zdravnikom ali akupunkturistom, da ugotovite, ali je ta metoda primerna za vas.

[Vir: Health]; Portal24; Foto: Freepik