Aloja vera – kako jo gojiti in kako uporabiti

ByAna Koren

6. maja, 2023

Aloja vera – kako jo gojiti in kako uporabiti

Aloja vera je rastlina, ki je znana po svojih zdravilnih lastnostih in se pogosto uporablja v kozmetičnih izdelkih. Aloja vera vsebuje želatino snov, ki ima pomirjujoč in hladilni učinek na kožo, poleg tega pa vsebuje tudi protivnetne in antibakterijske sestavine.

Če želite negovati alojo vero v lončku, potrebujete dobro odcedno zemljo, ki ne zadržuje preveč vlage. Rastlino je treba zalivati ​​zmerno, saj lahko prekomerna vlaga povzroči propadanje korenin. Najboljše je, da alojo vero zalivate šele takrat, ko se zemlja na vrhu posuši.

Poleg tega alojo vero postavite na svetlo mesto, kjer bo dobila dovolj sončne svetlobe, vendar ne neposredno na sončne žarke. Rastlino lahko enkrat na mesec hranite s posebnim gnojilom za kaktuse in sukulente.

Kako priti do gela?

Da bi pridobili gel, sledite tem korakom:

Izberite zrel list aloje vere. Izberite tistega, ki je najbližje dnu rastline, saj je tako največkrat najbolj zrelo.

Očistite list in ga operite pod tekočo vodo in jih posušite s papirnatim prtičkom.

Z ostrim nožem odrežite trnje z obeh strani lista in nato odrežite tudi rob lista.

Odstranite zunanji sloj, saj je trd in ga ne moremo jesti ali uporabljati v gelu.

S pomočjo noža ali žlice odstranite gel, ki se nahaja znotraj lista.

Gel lahko uporabite takoj ali ga shranite v stekleni posodi v hladilniku za kasnejšo uporabo.

Uporaba

Aloja vera se lahko uporablja na različne načine, odvisno od namena uporabe. Nanizali smo le nekaj od načinov uporabe aloje vere:

Za nego kože: Gel iz listov aloje vere je lahko odličen za pomirjanje kože. Nanesite ga na obraz ali telo in pustite delovati nekaj minut, nato sperite s toplo vodo. Gel se lahko uporablja tudi za lajšanje sončnih opeklin, pikov insektov ali drugih kožnih razdraženj.

Za nego lasišča: Gel lahko pomaga pri lajšanju srbečega lasišča in suhih las. Gel nanesite na lasišče in pustite delovati nekaj minut, nato sperite s toplo vodo. To lahko naredite enkrat na teden.

Za lajšanje prebavnih težav: Gel lahko pomaga pri lajšanju prebavnih težav, kot so napihnjenost, zaprtje in razjede na želodcu. Za to se lahko doda žlico gela v kozarec vode in zaužije enkrat na dan.

Za spodbujanje imunskega sistema: Aloja lahko pomaga tudi pri spodbujanju imunskega sistema in zmanjšanju vnetja. Za to lahko pijete sok, ki ga lahko kupite v trgovini z zdravo prehrano ali pripravite sami doma iz svežih listov aloje vere.

Pred uporabo aloje preverite ali ste alergični na to rastlino in ali imate kakšne druge zdravstvene težave, ki bi lahko vplivale na uporabo. Pred uporabo se posvetujte s svojim zdravnikom ali farmacevtom, še posebej, če jemljete kakršna koli zdravila.

Foto: Pixabay