Altman se v OpenAI vrača s tremi novimi direktorji

Sam Altmann [Foto: Zajem zaslona]

Altman se v OpenAI vrača s tremi novimi direktorji

Izvršni direktor OpenAI Sam Altman se bo v upravni odbor proizvajalca ChatGPT vrnil skupaj s tremi novimi direktorji, je sporočilo najvidnejše podjetje za umetno inteligenco na svetu. Preiskava odvetniške družbe WilmerHale o dogodkih v zvezi z Altmanovo novembrsko odpustitvijo je zaključena, družba pa je ustvarila nova pravila upravljanja in okrepila svojo politiko navzkrižja interesov. Upravni odbor je dejal, da je soglasno podprl Altmanovo vodstvo.

Zaposleni, vlagatelji in največji finančni zagovornik OpenAI, Microsoft, je izrazil šok nad Altmanovo odstavitvijo, ki je bila razveljavljena v nekaj dneh. OpenAI je v petek sporočil, da imenuje nove direktorje, vključno z Altmanom, Sue Desmond-Hellmann, nekdanjo izvršno direktorico fundacije Bill and Melinda Gates, Nicole Seligman, nekdanjo predsednico Sony Entertainment, in Fidjija Simo, izvršnega direktorja Instacarta. Altman je pozdravil nove člane upravnega odbora v objavi na X in dodal: “Pred nami je pomembno delo.”

Pridružili se bodo trenutnim članom upravnega odbora Adamu D’Angelu, izvršnemu direktorju Quore, nekdanjemu ministru za finance ZDA Larryju Summersu in predsedniku Bretu Taylorju, nekdanjemu soizvršnemu direktorju Salesforce.

Rezultati preiskave

Preiskava WilmerHale je pokazala, da Altmanova odpustitev ni bila posledica pomislekov, povezanih s financami OpenAI, varnostjo izdelkov ali drugimi vprašanji. “Namesto tega je bila posledica razpada odnosa in izgube zaupanja med prejšnjim upravnim odborom in g. Altmanom,” je dejal OpenAI in opisal ugotovitve odvetniške družbe. “WilmerHale je ugotovil, da je prejšnji odbor takrat verjel, da bodo njegovi ukrepi ublažili notranje izzive pri upravljanju, in ni predvideval, da bodo njegovi ukrepi destabilizirali podjetje,” je zapisal OpenAI v objavi na blogu. “WilmerHale je ugotovil, da je prejšnji upravni odbor ravnal v okviru svojih širokih diskrecijskih pooblastil za odpoved g. Altmanu, vendar je tudi ugotovil, da njegovo ravnanje ni zahtevalo odstranitve,” je dodalo podjetje.

OpenAI je sporočil, da sprejema nove smernice korporativnega upravljanja in ustvarja telefonsko linijo za prijavitelje nepravilnosti. Startup, katerega izvršni direktor je bil ploden vlagatelj v druga podjetja, je tudi dejal, da krepi svojo politiko navzkrižja interesov. Odbor je navedel nekaj podrobnosti o teh izboljšavah.

Pomanjkanje podrobnosti upravnega odbora za njegovo presenetljivo novembrsko odločitev je spodbudilo ugibanja o morebitnem napačnem ravnanju Altmana, kar sta on in podjetje zanikala, ter o domnevnih eksistenčnih tveganjih zaradi tehnologije, ki jo gradi OpenAI.

Altmanova vrnitev na položaj izvršnega direktorja približno štiri dni po njegovi odpustitvi se je zgodila po tem, ko so skoraj vsi zaposleni v OpenAI zagrozili z odhodom, razen če upravni odbor ponovno vrne Altmana in odstopi. Njegova vrnitev je pripeljala do razprav o tem, kako bo OpenAI voden, in podjetje je napovedalo rekonstituiran upravni odbor, ki ni vključeval Altmana in ga je vodil Taylor.

[Vir: Reuters]; Portal24; Foto: Zajem zaslona