(Foto: STA)

V Sloveniji so dnevi po volilni zmagi Roberta Goloba in dela KUL koalicije, polni socialistične retorike. Ta teden je bilo še posebej pestro, med drugim se je oglasila tudi Ameriška gospodarska zbornica Slovenija (AmCham).

V predvolilni kampanji je bilo o konkretnih odprtih gospodarskih vprašanjih in prepotrebnih reformah povedanega bore malo. Največji televiziji sta se na soočenjih posvečali obrobnim, za blaginjo državljanov nepomembnim temam. Po zmagi “antikapitalističnih” političnih strank, tj. skupine ljudi, ki želijo biti revolucionarji, ekonomsko pa so, po besedah dr. Janeza Šušteršiča v oddaji Tarča (Rtv Slovenija), tudi slabo pismeni, dobila precejšen zagon. Davkoplačevalci smo kmalu po volitvah izvedeli, da nas čaka povečanje števila ministrstev in mnogo na novo izmišljenih delovnih mest, ki bodo namenjena zaslužnim »borcem«. Robert Golob, pretendent za premierja, pa je že pred volitvami veliko govoril o razveljavitvi ukrepov vlade Janeza Janše, napovedal je tudi višje davke, kar je bilo v osrednjih medijih predstavljeno kot davčne izboljšave.

Državljani smo vsebino koalicijske pogodbe izvedeli po delčkih, skrbno doziramo. V njej se med drugim govori o večjem vplivu civilne družbe, nevladnih organizacij in drugih združb, ki živijo na tuj račun, govori pa se tudi o ustvarjanju superdržave, ki bi jo vodil Robert Golob. Njega se javno ne bo smelo kritizirati, boril pa se bo proti vsemu na desni. Se pravi proti tistim, ki se zavzemajo za svobodo izražanja in svobodo posameznikov pred prisilo ter tistim, ki podpirajo ekonomski (prosto tržni) sistem, ki je skozi zgodovino dokazano uspešen in je prinesel največjo blaginjo. Zdi se, da je trojica strank v koalicijski pogodbi pretiravala, saj so odzivi res številni.

AmCham (Ameriška gospodarska zbornica Slovenija) je zato v nedavnem  sporočilu za javnost o koalicijski pogodbi med Gibanjem svoboda, Levico in SD zapisala: “Ne bomo skrivali, da so nekatera določila koalicijske pogodbe v gospodarstvu povzročila razmislek o tem ali je Slovenija še okolje, kjer bo mogoč razvoj, prav tako so tudi nekatere mednarodne korporacije izrazile dvom glede širjenja ali ohranjanja svoje prisotnosti v Sloveniji.” 

Težko je torej verjeti besedam najverjetnejšega mandatarja Roberta Goloba, da bo njihovemu programu sledila cela Slovenija in, da se mu bodo »vsi« pridružili. Več kot 400 podjetij, ki skupaj zaposlujejo okoli 70 tisoč ljudi in letno ustvarijo več kot 16 milijard evrov prihodkov, zbranih v AmCham Slovenia, mnenj Goloba, Mesca in Fajonove več kot očitno ne deli. Če se bodo napovedi iz koalicijske pogodbe uresničile, bodo ta podjetja investicijsko “mirovala” ali preprosto zapustila Slovenijo.

Svoje pismo je AmCham zaključil takole:

“ Menimo, da so nekatera določila zapisana bolj kot želja in ne načrt. Vsekakor si želimo, da bodo vsi ukrepi in zakoni sprejeti premišljeno in da bodo preučene vse posledice, tako finančne kot tudi širše družbene. Hkrati si želimo sodelovanje in bomo veseli, če boste v nas videli partnerje za razvoj in oblikovanje okolja z večjo blaginjo za državljanke in državljane Slovenije.”

Najbrž vsak, ki si ne zatiska oči pred realnostjo, misli enako, kot so zapisali v AmCham.

Vir: Kavarna Hayek, Nova24TV