Američani izračunali, koliko časa se Rusija še lahko vojskuje

ByAna Koren

29. aprila, 2023 , , ,
Uničen ruski tank, vojna v Ukrajini [Foto: Pexels]

The Washington Post: Ameriški obveščevalci izračunali, koliko časa lahko Rusija vztraja v vojni

Ameriški obveščevalci verjamejo, da bo Rusija, kljub strogim sankcijam, vojno v Ukrajini lahko financirala vsaj še eno leto, tako namreč kažejo dokumenti ameriške vojske. Prej neobjavljeni dokumenti zagotavljajo redek vpogled v ameriško razumevanje učinkovitosti lastnih gospodarskih ukrepov in odziva Rusije. Ameriški obveščevalci pri tem razkrivajo, da so visoki uradniki, agencije in oligarhi zaskrbljeni zaradi bolečih motenj in se jim poskušajo prilagoditi, piše The Washington Post.

Nekateri člani ruske poslovne elite morda se z dejanji Rusije v Ukrajini sicer ne strinjajo, saj so sankcije prizadele njihova podjetja, a podpore ruskemu predsedniku Vladimirju Putinu verjetno ne bodo umaknili.

“Moskva se, da bi olajšala gospodarske pritiske, zanaša na povečane davke od dohodkov pravnih oseb, lastna sredstva, povečan uvoz in prožnost poslovanja,” je zapisano v delu ocene, ki je označena kot strogo zaupno, najvišja stopnja tajnosti.

Informacije so navedene v dokumentih, najdenih v klepetalnici Discord, ki jih je pridobil The Washington Post. Objavil jih je tehnik nacionalne garde Massachusettsa Jack Teixeira, ki je bil aprila obtožen posedovanja in prenosa zaupnih dokumentov. Dobil bi lahko 15 let zapora.

Od začetka invazije na Ukrajino lani so ZDA in njihovi zavezniki proti posameznikom in podjetjem, povezanim s Kremljem, uvedli vrsto sankcij. Med drugim so podjetjem prepovedali poslovanje z njimi, skupaj z nadzorom izvoza in drugimi trgovinskimi ukrepi, namenjenimi stisniti rusko gospodarstvo in kaznovati njene elite.

Elite bodo “verjetno vztrajale pri podpiranju ruskih ciljev v Ukrajini” in pri “pomoči Moskvi pri izogibanju sankcijam”, je zapisano v razkriti oceni. Strokovnjaki pravijo, da je učinkovitost sankcij, ne le pri škodovanju ruskemu gospodarstvu, ampak pri odvračanju, kaznovanju in pošiljanju sporočila, odvisna predvsem od dejavnikov, ki so bolj zapleteni, kot jih lahko pojasni ena sama ocena.

Dokument se ne ukvarja z vplivom na novo uvedenih sankcij ali dolgoročnim problemom omejenih cen nafte v Evropi. Ruski prihodki od nafte so upadli. Tudi če bi Rusija vojno teoretično še lahko financirala eno leto, ocena, ki je pricurljala v javnost, ne raziskuje drugih dejavnikov, ki bi lahko vplivali na sposobnost Rusije za boj, kot so poraba streliva in potreba po rekrutiranju vojakov. Na ministrstvu za finance omenjenih dokumentov niso želeli komentirati. Tudi Bela hiša ni odgovorila na vprašanja o njih.

Omenjanje “neprijetnega propada” nekaterih institucij

Putin in tisti, ki so mu blizu, sicer zavračajo učinek sankcij, ki niso uspele zaustaviti ruskih vojnih prizadevanj. Dokumenti, ki so pricurljali v javnost, pa razkrivajo tudi pretres, ki so ga povzročile med nekaterimi tarčami.

Dokumenti sicer ne vključujejo podrobnejše obravnave virov, vendar so označeni s kodo, ki označuje, da so bili podatki zbrani s prisluškovanjem komunikacijam. To nakazuje, da so ZDA dobile dostop do kanalov, kjer ruski državljani zasebno razpravljajo o tem, kako omejiti vpliv sankcij.

Ruski finančni minister Anton Siluanov je, kot so razkrili ameriški obveščevalci, v začetku marca premierju Mihailu Mišustinu poslal pismo. V pismu je prosil za podporo za načrte za ukrepanje ob nepredvidljivih dogodkih, da bi se izognil “potencialno neprijetnemu propadu” ruskih subjektov pod državnim nadzorom, kot so Mednarodna investicijska banka, International Banka za gospodarsko sodelovanje in Evroazijska investicijska banka, vse zaradi sankcij, ki so jih uvedle ZDA in njihove zaveznice.

ZDA so 12. aprila uvedle sankcije neposredno proti Mednarodni investicijski banki s sedežem v Budimpešti. Madžarska vlada je zaradi slednjega sporočila, da se bo umaknila iz sodelovanja s to finančno institucijo, ki jo Rusija opisuje kot mednarodno razvojno banko. Nekateri strokovnjaki so izrazili presenečenje, da je Siluanov tako zaskrbljen zaradi institucije z relativno majhno tržno kapitalizacijo.

“Ekonomsko Mednarodna investicijska banka za Rusijo ni ključnega pomena. Pričakovanja, da bo banka sankcionirana, obstajajo že skoraj leto dni,” je dejala Marija Snegovaja. Snegovaja je ena od avtoric nedavnega poročila CSIS o sankcijah.

Toda banka, ki je bila ustanovljena v času Sovjetske zveze kot mednarodna institucija z določenimi diplomatskimi ugodnostmi, je že dolgo osumljena povezav z vohunjenjem in pranjem denarja, je povedal András Rácz, višji sodelavec nemškega sveta za zunanje odnose.

FSB

V skladu z drugim dokumentom so ameriški obveščevalci razkrili, da so bili uradniki v glavni ruski obveščevalni agenciji, Zvezni varnostni službi (FSB), zaskrbljeni zaradi nezadostne količine tuje valute, ki jo hranijo domače ruske banke. Opozorili so, da bi lahko ZDA uvedle sekundarne sankcije za kitajska podjetja, ki še vedno poslujejo z Rusijo. Prav tako so pozvali, naj bodo takšne transakcije tajne.

Zaposleni pri Jevgeniju Prigožinu, ruskem tajkunu, ki stoji za Wagnerjevo skupino, zasebno varnostno mrežo, ki se bori v Ukrajini, so “ugotovili”, da bodo nedavno napovedane sankcije proti ruski banki MTS prekinile transakcije z ameriškimi podjetji. Slednje pa, da bi povzročilo začasno ustavitev dolarskih transakcij in sicer 15. maja, piše v dokumentu obveščevalne službe.

Dokument navaja, da je “finančni uslužbenec” oligarha zaskrbljen, da bodo kitajska podjetja prekinila svoje poslovanje z Rusijo, da bi se izognila vplivu sankcij.

Center za strateške in mednarodne študije s sedežem v Washingtonu je aprila izdal poročilo, ki pravi, da ima Rusija še vedno “izjemno stopnjo prilagodljivosti zahodnim sankcijam”, čeprav so upočasnile tempo ruske invazije v Ukrajini.

Putin je januarja javno pohvalil odpornost ruskega gospodarstva. Nakazal je, da je gospodarstvo preseglo pričakovanja rasti in se v letu 2022 skrčilo le za približno 2,5 odstotka. Dejanska dinamika gospodarstva se je izkazala za boljšo od napovedi mnogih strokovnjakov, je dejal med virtualnim srečanjem o gospodarstvu. Ukrajinsko gospodarstvo je medtem upadlo za več kot 30 odstotkov.

Prigožinov poslovni imperij

Prigožin je zavrnil učinke sankcij. Februarja je objavil izjavo, da so gospodarski ukrepi Velike Britanije, Kanade in ZDA nelegitimni. Namigoval je, da gre za terorizem.

Kakšne povezave je imel Prigožinov poslovni imperij z banko MTS, ostaja nejasno. ZDA so sankcije proti banki uvedle marca. Torej le nekaj tednov po tem, ko je dobila dovoljenje za poslovanje v Združenih arabskih emiratih. Abu Dhabi je banki licenco nato odvzel.

“Mislim, da je vsak argument, da sankcije ne prizadenejo Rusije, ovržen z dejstvom, da so nekoč prvorazredna podjetja propadla in da se tisti, ki trdijo, da sankcije niso prizadele njih, glasno pritožujejo nad krivico,” je dejal Adam Smith. Smith je partner v odvetniški družbi Gibson Dunn in nekdanji uradnik za sankcije Obamove administracije.

vir Foto: Pexels