Američani zahvalni dan praznujejo ob poostrenih varnostnih ukrepih

Američani danes ob poostrenih varnostnih ukrepih in naraščajočih napetostih zaradi spopada med Izraelom in Hamasom v Gazi praznujejo zahvalni dan. Vojna na Bližnjem vzhodu je sprožila alarm med uradniki, ki so sprejeli dodatne previdnostne ukrepe na letališčih in v nakupovalnih središčih po Združenih državah, pa tudi vzdolž trase newyorške parade Macy’s Thanksgiving Day. Letošnje praznovanje zahvalnega dne tako poteka v ozadju vojne, ki je povzročila val antisemitizma in islamofobije v ZDA.

Zahvalni dan je tradicionalno čas za združevanje družine in prijateljev. Američani se zberejo ob večerji, kjer se najpogosteje postreže puran, medtem ko na televiziji spremljajo slavno parado in uživajo v ameriškem nogometu. Hkrati pa ta praznik označuje začetek najbolj obremenjenega tedna v letu za potovanja ter začetek praznične nakupovalne sezone, ki se začne s črnim petkom, takoj po zahvalnem dnevu. Oba dneva sta tudi pomembna pokazatelja zdravja gospodarstva.

A letos je zahvalni dan zaznamovan tudi z vojno v Bližnjem vzhodu. Vojna je v ZDA sprožila val antisemitizma in islamofobije. FBI je kongres opozoril, da je grožnja terorističnih napadov najvišja v skoraj desetletju.

New York

Župan New Yorka, Eric Adams, je na vprašanje o morebitnih protestih med parado Macy’s izjavil, da mesto spoštuje pravico do svobode govora. Dodal je, da mesto ne bo dopuščalo nemirov. “Ne boste uničili lastnine, ne boste poškodovali ljudi,” je poudaril.

Medtem pa NYPD ni prejel informacij o kakršnih koli posebnih ali verodostojnih grožnjah. Adams spodbuja prebivalce in turiste k porabi, vendar počasnejše gospodarsko povpraševanje skrbi trgovce na drobno. “Povpraševanje potrošnikov je vedno bolj nestalno in težko predvidljivo,” je opozorila Corie Barry, izvršna direktorica Best Buy.

Zahvalni dan je uradni praznik v ZDA že od leta 1863, ko je predsednik Abraham Lincoln razglasil četrti četrtek v novembru za dan zahvale in prošnje za ozdravitev. Ameriški študentje se učijo, da korenine praznika segajo v čas romarjev, ki so se naselili v današnjem Massachusettsu v Plymouth Rocku in praznovali jesensko žetev skupaj z domačimi Wampanoagi leta 1620.

Vendar pa za mnoge Indijance zahvalni dan predstavlja temen spomin na genocid, ki je sledil tem dogodkom.

Foto: Freepik; Vir; Portal24