Ameriški kongres sprejel 1,2 milijarde dolarjev vreden proračun

ByMiha Kovač

23. marca, 2024 ,
Foto: Pexels

Ameriški kongres sprejel 1,2 milijarde dolarjev vreden proračun

Ameriški kongres je z veliko večino sprejel 1,2 milijarde dolarjev vreden proračunski zakon za financiranje države v proračunskem letu, ki se je začelo pred šestimi meseci. Če bo predsednik Joe Biden proračun podpisal, se bo država izognila delnemu zaprtju zveznih služb. Zakon je bil sprejet s 74 glasovi “za” in 24 glasovi “proti”.

Ključne zvezne službe, vključno z State Departmentom, Ministrstvom za domovinsko varnost, Ministrstvom za pravosodje, Ministrstvom za finance, bodo še naprej financirane do 30. septembra, potem ko je bil zakon sprejet v ameriškem senatu, kjer imajo demokrati večino. Predlog zakona sicer ne vključuje financiranja pomoči, večinoma vojaške, Ukrajini, Tajvanu ali Izraelu, ki je bila vsebovana v drugem dokumentu, o katerem je glasoval senat, vendar ga je predstavniški dom republikanske večine prezrl.

Voditelji senata so se včeraj ure in ure pogajali o številnih amandmajih, ki so bili na koncu zavrnjeni. Zaradi zamude pa je potekel tudi rok za glasovanje o zakonu, ki je bil petek ob polnoči. Urad Bele hiše za upravljanje in proračun je izdal izjavo, da službam ne bodo odredili prenehanja dela. Izrazili so tudi prepričanje, da bo senat zakon kmalu sprejel, kar se je tudi zgodilo.

Kongres je sicer uspešno sprejel zakon, so ponovno prišle na dan globoke strankarske delitve in nesoglasja znotraj ozke republikanske večine v predstavniškem domu. Konservatorka Marjorie Taylor Greene je zagrozila, da bo sprožila glasovanje o odstavitvi predsednika predstavniškega doma Mika Johnsona, njenega republikanskega kolega, ker je dovolil sprejetje zakona.

Zadnja delna zaustavitev vlade se je zgodila pod predsednikom Donaldom Trumpom od 22. decembra 2018 do 25. januarja 2019. Rekordno dolga zaustavitev zveznih služb se je zgodila po tem, ko je republikanski predsednik vztrajal pri zagotavljanju sredstev za gradnjo zidu vzdolž ZDA. meji z Mehiko in po neuspešnem dogovoru z demokrati.

[Vir: Hina]; Portal24; Foto: Pexels