Ameriški kongres z začasnim zakonom preprečil zaprtje vlade

V glasovanju pozno v soboto je ameriški kongres s podporo večine demokratov sprejel zakon o začasnem financiranju. Kongres je z zakonom preprečil delno zaustavitev zvezne vlade, ki bi bila že četrta v desetletju.

Kevin McCarthy, republikanski vodja v predstavniškem domu, je spremenil svoje stališče glede financiranja vlade, kar je bila presenetljiva odločitev, ki je odpravila tveganje za morebitno politično krizo. McCarthy je namreč prej vztrajal, da zakon sprejmejo izključno z republikanskimi glasovi. Takšno stališče bi ga lahko izpostavilo kritikam in možnosti odstavitve z vodstvenega položaja s strani članov lastne stranke.

Predstavniški dom je odločno podprl zakon, ki bi zagotovil financiranje vlade do 17. novembra, z glasovanjem 335 proti 91. Zanimivo je, da je več demokratov podprlo zakon v primerjavi z republikanci.

Če zakonodaja ne bi bila potrjena, bi to pomenilo, da več kot 4 milijoni vladnih uslužbencev ne bi prejeli svojih plač, kar bi povzročilo zaprtje številnih zveznih služb. To bi vključevalo vse, od nacionalnih parkov do finančnih regulatorjev, medtem ko bi kritične storitve, kot so mejne patrulje in pregledi na letališčih, še vedno delovale, čeprav bi morda delovale z omejitvami.

Vodja demokratske večine v senatu, Chuck Schumer, je izrazil zadovoljstvo po glasovanju. “Ameriški ljudje si lahko oddahnejo: nocoj ne bo zaprtja vlade,” je dejal. Poudaril je pomen dvostrankarskega sodelovanja in izrazil upanje, da bodo takšni dogovori postali norma, ne izjema.

Pomoč Ukrajini izključena

Medtem ko je republikanski vodja v senatu, Mitch McConnell, podprl McCarthyjev premik, je bilo zanimivo opazovati, kako je zakonodaja v predstavniškem domu izključila pomoč za Ukrajino, ki je trenutno v središču geopolitičnih napetosti. Ta poteza je sprožila debato in zadrževala potrditev zakonodaje.

Demokratski senator Michael Bennett je namreč več ur zadrževal predlog zakona, poskušal pa je doseči dogovor o nadaljnji pomoči Ukrajini. Kljub temu je demokratski senator Chris Van Hollen poudaril, da je pomoč Ukrajini lažje zagotoviti z delujočo vlado kot z zaprto.

McCarthy je po glasovanju zavrnil skrbi, da bi ga lahko trdi republikanci poskušali odstaviti z vodstvenega položaja. Izrazil je svojo odločenost braniti interese ameriške javnosti, tudi če bi to pomenilo tveganje za njegovo karierno pot.

Poleg tega je McCarthy dejal, da bodo republikanci v predstavniškem domu nadaljevali z načrti za sprejetje več zakonov o financiranju, ki bi zmanjšali državno porabo in vključevali druge konservativne prednostne naloge.

Zaključno, predsednik Joe Biden je izrazil razočaranje nad položajem. Opozoril je, da republikanci v predstavniškem domu odstopajo od prejšnjega proračunskega dogovora, kar bi lahko imelo katastrofalne posledice za državo. “Republikanci v predstavniškem domu so poskušali oditi od tega dogovora z zahtevo po drastičnih rezih, ki bi bili uničujoči za milijone Američanov. Ni jim uspelo,” je sklenil Biden.

vir Foto: Pexels Portal24