Ameriški napad na cilje v Siriji dvignil cene nafte

ByAna Koren

27. oktobra, 2023 , , , , ,
Foto: Freepik

Ameriški napad na cilje v Siriji dvignil cene nafte

Danes so se cene nafte na mednarodnih trgih dvignile na skoraj 89 dolarjev. Vlagatelje je namreč prestrašil ameriški napad na tarče v Siriji. Dogodek je okrepil strah pred stopnjevanjem konflikta na Bližnjem vzhodu in motnjami v dobavi nafte.

Na londonski borzi je bila cena soda popoldne za 93 centov višja kot včeraj ob koncu trgovanja in je znašala 88,86 dolarja. Skoraj za toliko se je podražil sod z decembrskimi dobavnimi roki na ameriškem trgu, na 84,12 dolarja.

Konec tedna je trge razburil napad ameriških bojnih letal na skladišča orožja in streliva v Siriji. Pentagon pojasnjuje, da so se maščevali na napade paravojaških sil, ki jih podpira Iran, na ameriške oborožene sile od začetka konflikta med Izraelom in palestinskim Hamasom.

Iranski zunanji minister Hossein Amirabdollahian je v četrtek v Združenih narodih dejal, da če se izraelska ofenziva proti palestinskemu Hamasu ne bo ustavila, “ogenj ne bo prizanesel niti ZDA”. Strah pred širjenjem konflikta na Bližnjem vzhodu je podžgal tudi raketni napad na dve egipčanski mesti ob Rdečem morju, v katerem je bilo po navedbah neimenovanih virov in uradnikov ranjenih več ljudi.

Izraelske sile so sinoči izvedle največji kopenski napad na blokirano palestinsko enklavo Gaza od začetka spopadov s Hamasom, potem ko je premier Benjamin Netanjahu dejal, da se še vedno pripravljajo na pravo kopensko invazijo.

Konflikt med Izraelom in Hamasom doslej ni neposredno vplival na oskrbo z nafto

Konflikt med Izraelom in Hamasom doslej ni neposredno vplival na oskrbo z nafto, vendar so možne motnje v dobavi iz Irana in drugih večjih proizvajalk v Perzijskem zalivu.

“Tudi najbolj obveščeni opazovalci dogajanja v regiji še vedno neverjetno težko zanesljivo napovejo, kako se bo kriza razvijala, saj ostaja nejasno, kje so rdeče črte, preko katerih bi lahko na bojno polje prišlo več akterjev,” je povedala Helima Croft iz RBC Capitala.

Analitiki Goldman Sachsa ocenjujejo, da bi lahko v manj verjetnem scenariju prekinitve trgovine skozi Hormuško ožino, skozi katero gre 17 odstotkov svetovne proizvodnje nafte, cene poskočile za 20 odstotkov.

Hkrati ostajajo obeti glede povpraševanja zaviti v tančico negotovosti. Po predhodnih ocenah, objavljenih v četrtek, je ameriško gospodarstvo v četrtletju zraslo najhitreje v skoraj dveh letih, kar kljubuje mračnim razmeram v večjem delu Evrope.

Trgovci so se po drugi strani bali, da bi se lahko ameriška centralna banka na podatke odzvala z večkratnim dvigom obrestnih mer.

“Treba je še videti, ali lahko energetski trgi kot celota še naprej ignorirajo ta mlinski kamen gospodarske rasti, ki bo še dolgo bremenil naftni sektor,” je dejal John Evans iz naftnega posrednika PVM.

Organizacija držav izvoznic nafte (OPEC) je ločeno poročala, da se je sod košarice nafte njenih članic v četrtek podražil za 85 centov na 91,68 dolarja.

vir

Foto: Freepik

Portal24