Ameriški predsednik Biden začasno ustavil izvoz LNG

Ameriški predsednik Joe Biden je danes napovedal začasno ustavitev odobritve izvoza iz novih projektov utekočinjenega zemeljskega plina (LNG). Podnebni aktivisti so nad odločitvijo navdušeni. Odločitev bi lahko pomenila preložitev odločitve o novih obratih za utekočinjeni zemeljski plin na čas po predsedniških volitvah, ki bodo potekale 5. novembra. Ameriško Ministrstvo za energijo bo med tem premorom izvedlo temeljito analizo ekonomskih in okoljskih učinkov projektov za soglasje za izvoz LNG v Evropo in Azijo.

Ministrica za energijo Jennifer Granholm je novinarjem na telekonferenci povedala, da bo pregled trajal več mesecev. Nato bo odprt za javne komentarje, kar bo zahtevalo še dodaten čas.

“V tem obdobju bomo skrbno preučili vpliv izvoza LNG na cene energije, ameriško energetsko varnost in naše okolje,” je povedal Biden. Predsednik je dodal, da podnebno krizo vidi kot eksistencialno grožnjo našega časa. Administracija je obljubila, da premor ne bo škodoval zaveznikom in da bodo izjeme glede nacionalne varnosti, če bo potrebno več LNG.

“Zavezani smo krepitvi energetske varnosti tukaj v ZDA in z našimi zavezniki,” je dejala ministrica Granholm.

Zadnja revizija izvoznih projektov LNG je bila izvedena leta 2018, od takrat pa so se izvozne zmogljivosti potrojile. ZDA so lani ostale glavni izvoznik LNG na svetu. Kljub temu pa okoljski aktivisti trdijo, da bi novi projekti LNG lahko škodovali lokalnim skupnostim z onesnaževanjem. Menijo tudi, da bi utrdili globalno odvisnost od fosilnih goriv za prihodnja desetletja in povzročili emisije zaradi sežiganja plina in uhajanja metana.

Bidnovo odločitev so pozdravili kot drzen korak proti zmanjšanju emisij toplogrednih plinov in boju proti podnebni krizi.

vir; Foto: Pexels; Portal24