Ameriški vladi zaradi proračunskih nesoglasij v kongresu grozi zaprtje

V Združenih državah Amerike se je ponovno pojavila grožnja zaustavitve delovanja vladnih agencij, saj kongres pripravlja teren za morebitno zamudo sobotnega opolnočnega roka za financiranje zveznih agencij. Zaskrbljujoča situacija, četrta takšna v zadnjem desetletju, lahko znatno vpliva na različne sektorje, od letalskih potovanj do nacionalnih parkov in dovoljenj za zakonske zveze.

Če se spor ne razreši pravočasno, bo večina državnih uslužbencev ostala brez plačila, ključni prehranski programi, kot so program dodatne prehrane za ženske, dojenčke in otroke (WIC) in program dodatne prehranske pomoči (SNAP), pa bodo prekinjeni. V tem primeru bodo še posebej prizadete ameriške družine, ki živijo od plače do plače.

Osrednje vprašanje, ki je privedlo do te slepe ulice, je povezano z nasprotovanjem desnice v predstavniškem domu ameriškega kongresa. Kongres z minimalno večino kontrolirajo republikanci, medtem ko imajo demokrati v senatu le en sam sedež večine. To je situacijo zapletlo do te mere, da je za račune o porabi, ki bi zagotovili, da vlada ostane odprta, potrebno sodelovanje obeh strank.

V jedru tega konflikta je uporniška frakcija desnih zakonodajalcev, ki je zavrla pogajanja v predstavniškem domu. Zahtevali so občutno zmanjšanje porabe, vključno s pozivom, da ZDA prenehajo financirati vojno v Ukrajini. Slednji so prejeli glasno podporo nekdanjega predsednika Donalda Trumpa, prav tako so zavrnili prizadevanja predsednika Kevina McCarthyja, da bi sprejel zakonodajo, ki bi prekinila ta pat položaj. V tem brezizhodnem položaju je predsednik McCarthy tudi zavrnil predlog zakona o kratkoročnem financiranju, ki se je sicer prebil skozi senat.

Prihodnost financiranja vlade je nesigurna

Nenavadna politična dinamika tega trenutka je še poudarila, da je prihodnost financiranja vlade nesigurna. V petek je 21 članov republikanske stranke v predstavniškem domu zavrnilo kratkoročni ukrep financiranja, ki je vključeval strogo mejno politiko. Nekaj obetavnih možnosti, kot je predlog zakona, ki vključuje 6 milijard dolarjev za Ukrajino in 6 milijard dolarjev za pomoč ob naravnih nesrečah, se je zdelo, da ima močno dvostrankarsko podporo v senatu, a je bilo zavrnjeno v predstavniškem domu.

Takšni proračunski spori, ki so za ZDA edinstveni, vplivajo na zvezne delavce, ki se trudijo preživeti od plače do plače. Več sto tisoč zveznih delavcev bo, če kongres ne bo mogel odobriti približno 30odstotkov zveznega proračuna pred začetkom vsakega proračunskega leta 1. oktobra, tako ostalo brez plačila. Med tistimi, ki bodo delali brez plačila, bo več kot 1,4 milijona aktivnih pripadnikov vojske in več deset tisoč kontrolorjev zračnega prometa.

Po mnenju mnogih, vključno z vodjo senatne večine Chuckom Schumerjem in ministrico za finance Janet Yellen, je to nadaljevanje strankarskega spora resno zaskrbljujoče. Yellen je opozorila, da bodo takšni konflikti prizadeli “ključne vladne funkcije”, vključno s posojili kmetom in malim podjetjem, pregledi hrane in varnosti na delovnem mestu ter velikimi izboljšavami infrastrukture.

Vlada je takšno zaustavitev sicer že doživela zaustavitev, in sicer leta 2019 pod vodstvom predsednika Trumpa. Vlada bila takrat zaprta za rekordnih 34 dni, povzročila izbris 11 milijard dolarjev gospodarske proizvodnje. Takšne zaustavitve ne samo da puščajo dolgotrajne posledice na gospodarskem okolju, ustvarjajo tudi zmedo in negotovost med ameriškimi državljani.

V tem kritičnem času je poziv k odgovornemu in hitremu ukrepanju s strani kongresa vse bolj nujen, da bi preprečili dodatne gospodarske in socialne ovire, ki jih povzroča zaustavitev vlade. Navedena situacija odraža rastoče razhajanje med strankarskimi linijami in pomanjkanje sposobnosti Washingtona, da bi učinkovito in učinkovito upravljal proračunske zadeve države.

vir Foto: Pexels Portal24