V ukrajinskem mestu Harkov je bilo zaradi neselektivnega ruskega obstreljevanja z uporabo splošno prepovedanega kasetnega streliva in nenatančnih raket, ubitih na stotine civilistov, navaja novo poročilo Amnesty International. Agencija za mednarodno pomoč je našla dokaze, da so ruske sile večkrat uporabile kasetno strelivo 9N210/9N235 in mine, ki se razpršijo. Slednje so zaradi neselektivnih učinkov prepovedane po mednarodnih pogodbah. 

Ponedeljkov povzetek:
  • Dokazi o široki uporabi kasetnega streliva v Harkovu, pravi Amnesty International.
  • Wikipedia se bori proti ruski zahtevi za odstranitev vojnih informacij o Ukrajini.
  • Macron pravi, da naj se Francija prilagodi gospodarstvu v vojni in ponovno oceni svojo vojaško porabo.
  • Svetovni jedrski arzenal se bo prvič po hladni vojni povečal, poroča švedski think tank.
  • Ruske sile potiskajo ukrajinsko vojsko iz središča Severodonecka.
  • Združiti mnenje vseh 27 držav članic EU glede statusa ukrajinske kandidatke je morda največji izziv za Ursulo von der Leyen.
  • Rusija na okupiranih ozemljih na jugu Ukrajine s praznovanjem dneva Rusije in izdajanjem ruskih potnih listov utrjuje svojo oblast.
  • Britansko obrambno ministrstvo pravi, da bodo operacije prečkanja reke v prihodnjih mesecih verjetno med odločilnimi dejavniki v poteku vojne v Ukrajini.
  • Rusija je uničila most čez reko Severo Doneck.
Maročan, ki je v Donecku obsojen na smrt, ima ukrajinsko državljanstvo

Oče maročana, ki ga je sodišče v samooklicani Ljudski republiki Doneck obsodilo na smrt, je dejal, da je treba njegovega sina obravnavati kot vojnega ujetnika. Maročan je po besedah očeta ukrajinski državljan, ki se je predal.

Brahim Saadoun, rojen v Maroku, ter Britanca Aiden Aslin in Shaun Pinner, so bili spoznani za krive “plačanskih dejavnosti in dejanj, namenjenih prevzemu oblasti in strmoglavljenju ustavnega reda”. Moški so bili ujeti med bojevanjem za Ukrajino proti Rusiji in proruskim silam.

Maročan je ukrajinsko državljanstvo prejel leta 2020, potem ko je opravil enoletno vojaško usposabljanje. Usposabljanje je bilo pogoj za dostop do študija vesoljske tehnologije na univerzi v Kijevu, je povedal njegov oče Tahar Saadoun.

Predal se je prostovoljno in bi ga bilo treba obravnavati kot vojnega ujetnika, je dejal oče in dodal: “Kot družina, zaradi odsotnosti stika z odvetnikom trpimo, kar še dodatno prispeva k naši preizkušnji. “

Na kazen se bo pritožil.

Dokazi o široki uporabi kasetnega streliva v Harkovu, pravi Amnesty International


V ukrajinskem mestu Harkov je bilo z neselektivnim ruskim obstreljevanjem s prepovedanim kasetnim strelivom in nenatančnimi raketami, ubitih več sto civilistov, poroča Amnesty International. 

Mednarodna humanitarna agencija v novem dokumentu razkriva, kako so ruske sile z neusmiljenim bombardiranjem stanovanjskih sosesk v Harkovu, odkar se je njihova invazija začela konec februarja, povzročile množično smrt in uničenje. AI je našel dokaze, da so ruske sile večkrat uporabile kasetno strelivo 9N210/9N235 in mine, ki se razpršijo in so zaradi neselektivnih učinkov po mednarodnih pogodbah prepovedane.

Direktor medicinskega oddelka pri regionalni vojaški upravi Harkov je za Amnesty International povedal, da je bilo od začetka konflikta v regiji Harkov ubitih 606 civilistov, ranjenih je bilo 1248. Večina primerov, ki jih je preiskala Amnesty International, govori o množičnih civilnih žrtvah. 

Vir: Reuters, Euronews

Foto: Nexta