Amnesty International: Iran v letu 2023 zabeležil rekordno število usmrtitev

ByA.K.

4. aprila, 2024 , , ,
Foto: Pexels

Amnesty International: Iran v letu 2023 zabeležil rekordno število usmrtitev

Amnesty International je v svojem najnovejšem poročilu obsodil alarmantno povečanje števila usmrtitev v Iranu v letu 2023, ki so dosegle najvišjo raven od leta 2015. Skupno je bilo usmrčenih najmanj 853 ljudi, več kot polovica teh primerov je bila povezana s kaznivimi dejanji, povezanimi z mamili. To predstavlja 48-odstotno povečanje v primerjavi z letom 2022 in kar 172-odstotno povečanje glede na leto 2021.

Amnesty je izpostavil, da so iranske oblasti po protestih, sproženih zaradi smrti mlade iranske Kurdke Mahse Amini septembra 2022, poostrile uporabo smrtne kazni kot sredstvo za širjenje strahu med prebivalstvom in konsolidacijo moči vlade. Organizacija je poudarila, da je od začetka leta 2023 izvedenih že 95 usmrtitev, opozarjajo pa tudi na “osupljiv porast” usmrtitev, povezanih z drogami, in obsojajo “morilsko politiko Islamske republike proti drogam”.

Poročilo še posebej izpostavlja usmrtitve mladoletnikov, vključno z 17-letnikom in štirimi mladimi, obsojenimi za kazniva dejanja, storjena pred dopolnjenim 18. letom starosti. Amnesty International s tem opozarja na šokantno intenzivizacijo uporabe smrtne kazni proti mladoletnim prestopnikom v Iranu.

Iranske oblasti običajno izvajajo usmrtitve z obešanjem, včasih celo javno, kar dodatno krepi atmosfero strahu in zatiranja. Diana Eltahawy, namestnica regionalnega direktorja za Bližnji vzhod pri Amnesty International, je izrazila zaskrbljenost, da brez močnega globalnega odziva iranske oblasti ne bodo občutile potrebe po spremembi svojih praks in bodo v prihodnjih letih nadaljevale z nekaznovanim izvajanjem usmrtitev.

Amnesty International s svojim poročilom močno poziva mednarodno skupnost, naj se odzove in ukrepa proti temu “grozljivemu valu usmrtitev”, ki pretresa Iran. Organizacija opozarja, da brez konkretne akcije svetovne skupnosti Iran ne bo ustavil svoje politike usmrtitev, ki je leta 2023 privedla do rekordnih številk.

[Vir: Hina]; Portal24; Foto: Pexels