Amnesty International: Odziv Zahoda na Ukrajino razkriva dvojna merila

Foto: Pexels

Amnesty International: Odziv Zahoda na Ukrajino razkriva dvojna merila

Globalno ogorčenje nad lanskoletno rusko invazijo na Ukrajino je razkrilo dvojna merila Zahoda glede kršitev človekovih pravic po vsem svetu, je sporočila Amnesty International.

Amnesty je v svojem letnem svetovnem poročilu za leto 2022 opozoril na to, kar je opisal kot molk Zahoda o pravicah v Savdski Arabiji, represijo v Egiptu in ravnanje Izraela s Palestinci.

“Dvojna merila”

“Odločen odziv Zahoda na rusko invazijo na Ukrajino je izpostavil dvojna merila in razkril, kako nemočni so bili njihovi odzivi na toliko drugih kršitev Ustanovne listine ZN,” je dejala generalna sekretarka Amnesty Agnes Callamard, ko je v Parizu predstavila svetovno poročilo skupine.

Ruski napad, ki se je začel 24. februarja 2022, “nam je dal zelo redek vpogled v to, kaj je mogoče, če obstaja politična volja za ukrepanje,” je dodala. Zahod je strnil vrste za podporo Ukrajini.

Po invaziji so številne države proti Moskvi uvedle sankcije in odprle meje za ukrajinske begunce. Mednarodno kazensko sodišče pa je sprožilo preiskavo vojnih zločinov v Ukrajini.

Amnesty je dejal, da je konflikt izpostavil pomanjkljivosti v odzivu na zlorabe pravic v drugih delih sveta.

Izrael, Savdska Arabija, Egipt…

Poudarili so, da je “molk Zahoda o človekovih pravicah v Savdski Arabiji, neukrepanje do Egipta in zavračanje soočenja z izraelskim sistemom apartheida proti Palestincem, oglušujoč”.

Amnesty in drugi varuhi človekovih pravic (Human Rights Watch in posebni poročevalec ZN) so ugotovili, da izraelsko ravnanje s Palestinci predstavlja politiko apartheida, ločevanje črncev in belcev v Južni Afriki, kjer vladajo belci. Izraelska država obtožbe zanika.

Zaporedne izraelske vlade so lani uvedle ukrepe, ki so pregnali vse več Palestincev z njihovih domov. Širili so nezakonite naselbine in po okupiranem Zahodnem bregu, legalizirali obstoječe naselbine in postojanke, je dejal Amnesty.

Kljub temu in izraelskim silam, ki ubijajo Palestince na okupiranem Zahodnem bregu, zahodne države niso zahtevale konca tega “sistema zatiranja”, so zapisali.

V Savdski Arabiji so borci za človekove pravice še naprej v zaporih, ljudje so bili po nepoštenih sojenjih zaprti zaradi svojih mnenj. V enem dnevu pa je bilo usmrčenih 81 moških, migranti pa so umrli v priporu.

Po navedbah skupine je v Egiptu za zapahi na tisoče zagovornikov človekovih pravic, novinarjev, protestnikov in domnevnih disidentov. “Mučenje pa je še vedno zelo razširjeno”.

Pravijo, da so evropske države sprejele ukrajinske begunce, niso pa bile enako prijazne do beguncev iz Sirije in Afganistana

Evropske države so medtem sprejele ukrajinske begunce, niso pa pokazale enake prijaznosti do ljudi, ki so bežali pred spopadi v Siriji, Afganistanu in Libiji, je navedel Amnesty International.

ZDA

Združene države so prav tako pozdravile Ukrajince. “Vendar so v skladu s politikami in praksami, ki temeljijo na protitemnopoltem rasizmu, med septembrom 2021 in majem 2022 izgnale več kot 25.000 Haitijcev. Pri čemer so mnoge podvrgle mučenju in drugemu slabemu ravnanju,” je sporočila skupina.

V Iranu so “ženske umirale zaradi plesa, petja, ker niso nosile tančice,” ko so se ljudje uprli islamskemu sistemu v državi, je dejala Callamard.

Amnesty je izpostavil neuspeh svetovnih institucij, “da bi se ustrezno odzvale na konflikte, ki so v Etiopiji, Mjanmaru in Jemnu, ubili na tisoče ljudi.”

Vojna v Ukrajini je ” odvrnila sredstva in pozornost stran od podnebne krize, drugih dolgotrajnih konfliktov in človeškega trpljenja po vsem svetu,” je dejal Amnesty.

“Leta 2022 ni bilo dokazov, da bi mednarodni odziv na ukrajinsko krizo postal vzorec za dosledne in skladne odzive na konflikte in krize,” je dejala Callamard.

vir Foto: Pexels