Ana Brnabić o Kosovu: Smo na robu oboroženih spopadov

Situacija na Kosovu je bila tudi ena od tem zasedanja Nacionalnega konventa o Evropski uniji v Srbiji. Predsednica srbske vlade Ana Brnabić je svoj nagovor na tem zasedanju sklenila s prošnjo organizacijam civilnega sektorja, naj se oglasijo glede razmer na Kosovu.

Dejala je, da so razmere “na robu oboroženega spopada“.

“Moja zadnja zahteva, ki se nanaša na evropsko integracijo, je izjemno pomembna za naše evropsko povezovanje. V tem trenutku moramo narediti vse, kar je v naši moči, vsi skupaj, da nekako poskušamo ohraniti mir. Res smo na robu oboroženih spopadov. Hvala za enostranske poteze Prištine. Prosim vas, najprej organizacije civilne družbe, katerih glavni cilj je zaščita človekovih pravic, da spregovorite o mučenju, ki ga doživljajo Srbi na Kosovu in Metohiji,” je dejala Brnabić.

Dodala je, da odvetnik aretiranega nekdanjega pripadnika kosovske policije Dejana Pantića kar 12 dni ni mogel stopiti v stik s svojo stranko. 

“To je razlog za postavitev barikad na severu Kosova. Verjamem, da si nagajamo, vendar je pomemben dialog,” je dejala Ana Brnabić.

Ne spreglejte…

Bo na Kosovu izbruhnila vojna, bo Srbija poslala vojsko?

Zadnje srbsko-kosovske napetosti so dosegle nevaren vrh. Srbija je zagrozila, da bo na Kosovo premestila svoje enote. Mednarodna skupnost išče rešitve. Napetosti med Srbijo in Kosovom so znova na naslovnicah. Epicenter spopadov med srbsko manjšino in albansko večino je na severu Kosova. 

Zakaj sever Kosova?

Gre za območje severno od reke Ibar na Kosovu. Štiri občine so naseljene skoraj izključno s Srbi, ki ne sprejemajo neodvisnosti Kosova. Ohranjajo tesne vezi s Srbijo in imajo v kosovskem parlamentu zagotovljenih deset sedežev in dva ministra v vladi.

Kosovska vlada v Prištini od konca vojne na Kosovu leta 1999 nima popolnega nadzora nad severom države… več tukaj.

Foto:

By A.K.

Komentar: