Ana Netrebko bo nastopila v Cankarjevem domu

ByAna Koren

18. avgusta, 2022 ,

Ana Netrebko bo nastopila v Cankarjevem domu

Koncert ruske sopranistke Ane Netrebko ostaja na programu, je napovedal direktor in umetniški vodja Ljubljana Festivala Darko Brlek. To je želja organizatorjev in občinstva, ki je podporo nastopu izrazilo na družbenih omrežjih, je poudaril Brlek.

Organizatorji Ljubljana Festivala so opozorili na izjavo Ane Netrebko, da vojno proti Ukrajini izrecno obsoja in misli na žrtve te vojne in njihove bližnje.

Organizatorji Ljubljana Festivala so opozorili na izjavo Ane Netrebko, da vojno proti Ukrajini izrecno obsoja in misli na žrtve te vojne in njihove bližnje.

Brlek je dejal tudi, da je glasba je tista, ki postavlja mostove. Tisti, ki jih rušijo, so politiki. Brlek je spomnil, da je tudi sam kot glasbenik nastopil tako v Beogradu kot v Sarajevu. In to v času, ko sprti strani med seboj nista komunicirali. Brlek pravi, da gre pri nasprotovanju gostovanja ruske zvezdnice za politizacijo. Slednjo pa na Festivalu Ljubljana ostro obsojajo.

Pred dnevi je Ukrajinska skupnost Slovenije na Festival Ljubljana naslovila peticijo, v kateri so pozvali k odpovedi pevkinega nastopa v Ljubljani. Med drugim je skupnost zapisala tudi, da načrtovani nastop Ane Netrebko in Jusifa Ejvazova ostro obsojajo. Nastope umetnikov, ki neposredno podpirajo zločinski režim diktatorja Putina pa v Ukrajinski skupnosti  ocenjujejo kot nesprejemljive.

Ruske pevke Ane Netrebko ne bodo umaknili s programa, je danes povedal direktor Ljubljana. Brlek glede morebitnih neredov pravi, da bodo zagotovili varen koncert tako zanjo kot za občinstvo.

Pisna izjava Ljubljana Festival:

“Povezovanje političnih prepričanj s kulturo in umetnostjo prinaša še več razdora in nerazumevanja; ravno kultura, še posebej pa glasbena umetnost, je jezik, ki še kako povezuje različne narode in skupnosti. V tem smislu smo še posebej ponosni na to, da so številni nastopajoči iz tujine. Glasba je moč, s katero gradimo mostove.” 

Foto. Time News