Ana Roš dosegla vrhunec: Hiša Franko ima tretjo Michelinovo zvezdico!

V letu 2023 se z Michelinovimi zvezdicami ponaša devet slovenskih restavracij, kar je sicer ena manj kot prejšnje leto. Vodilna slovenska kuharica Ana Roš, ki vodi Hišo Franko, je pridobila dodatno zvezdico v Michelinovem vodniku za leto 2023, s čimer se sedaj ponaša s tremi zvezdicami – edina v Sloveniji. Restavracija Milka pod vodstvom kuharskega mojstra Davida Žefrana, je prejela dve zvezdici, medtem ko se še sedem drugih restavracij ponaša z eno zvezdico.

Restavracije, ki so obdržale eno zvezdico vključujejo Cob iz Portoroža pod vodstvom Filipa Matjaža, Hišo Linhart iz Radovljice, kjer kuhinja vodi Uroš Štefelin, Hišo Denk z Gregorjem Vračkom iz Zgornje Kungote, Restavracijo Strelec iz Ljubljane pod vodstvom Igorja Jagodica, Grič s Luko Koširjem iz Šentjošta nad Horjulom, Dam z Urošem Fakučem iz Nove Gorice in Gostilno pri Lojzetu, ki jo vodi Tomaž Kavčič iz Vipave.

Michelinovi inšpektorji so navdušeni nad gastronomskim razvojem Slovenije

“Od prihoda v državo se naša ekipa inšpektorjev nenehno navdušuje nad gastronomsko rastjo Slovenije. V majhni, a vznemirljivi državi kuharji in njihove ekipe izkazujejo močno predanost nenehnemu premikanju kulinaričnih meja. Pogumno si predstavljajo inovativne in trajnostne koncepte, ponosno razkazujejo lokalne sestavine in genialno združujejo svojo prehransko dediščino z idejami iz tujine,” je povedal mednarodni direktor Michelinovih vodnikov, Gwendal Poullennec, v uradnem sporočilu za javnost.

Začetki Michelinovih zvezdic v Sloveniji

Prve Michelinove zvezdice in druge znake Michelinovega vodnika je Slovenija dobila leta 2020, kar dokazuje izjemno hitro rast in priznanje slovenske gastronomije na mednarodni ravni.

O Michelinovem vodniku: Michelinov vodnik je vodilna svetovna referenca za gastronomska priporočila, ki je bila prvič objavljena leta 1900 v Franciji. Vodnik podeljuje “zvezdice” za odličnost restavracijam po vsem svetu. Restavracije so ocenjene po številu zvezdic, od ene do treh, kjer ena zvezdica pomeni “zelo dobro kuhinjo v svoji kategoriji”, dve zvezdici “odlično kuhinjo, vredno obiska”, in tri zvezdice “izjemno kuhinjo, vredno posebnega potovanja”.

vir Foto: STA Portal24